Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jak zrobić frużelinę wiśniową, malinową, truskawkową? Wszechstronne zastosowanie w słodkich wypiekach

Jak zrobić frużelinę wiśniową, malinową, truskawkową? Wszechstronne zastosowanie w słodkich wypiekach
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Czym jest frużelina?
  2. Do czego można użyć frużeliny?
  3. Przepisy na domową frużelinę
  4.  
  5. Jak przechowywać frużelinę?

Frużelina może być uniwersalnym dodatkiem do słodkich obiadów i deserów. Zrób frużelinę, którą pokocha cała rodzina.

 

Czym jest frużelina?

 

Frużelina to inaczej owoce w żelu. Smakują doskonale, a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Najlepsze owoce do frużeliny to czereśnie, wiśnie, maliny, truskawki, jagody, borówki amerykańskie, porzeczki. Frużelina z każdym rodzajem owoców będzie miała inną konsystencję. Owoce o małej zawartości pektyny (truskawki) i jednocześnie puszczające sporo soku będą potrzebowały więcej żelatyny, owoce o dużej zawartości pektyny np. porzeczki - mogą potrzebować bardzo małą jej ilość. Większą zawartość pektyny posiadają też owoce mniej dojrzałe.

 

Do czego można użyć frużeliny?

 

Frużelina to słodki dodatek wielu deserów. Najczęściej dodaje się ją do tortów i ciast. Owoce w żelu idealnie sprawdzą się także do lodów, gofrów, naleśników, jogurtu czy musli.

 

Przepisy na domową frużelinę

 

Najłatwiej frużelinę zrobić z wiśni, malin i truskawek. Oto przepisy:

 

Jak zrobić frużelinę wiśniową?

 

Składniki do przygotowania frużeliny wiśniowej:

 

  • 400 g wiśni bez pestek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • sok z ½ cytryny

 

Przygotowanie

 

  1. W garnku umieść wiśnie. Dodaj cukier i sok z cytryny. Zagotuj. 
  2. Odlej około 1/3 szklanki soku z garnka i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Przelej z powrotem do garnka i wymieszaj. 
  3. Zagotuj i zestaw z ognia. Gotowa frużelina ma konsystencję jak kisiel.

 

Jak zrobić frużelinę malinową?

 

Składniki do przygotowania frużeliny wiśniowej:

 

  • 350 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z ½ cytryny

 

Przygotowanie

 

  1. Maliny umieść w garnku, dodaj cukier oraz sok z cytryny. Zagotuj.
  2. Odlej około 1/3 szklanki soku z garnka i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. 
  3. Przelej z powrotem do garnka i wymieszaj. Zagotuj, odstaw z ognia do przestudzenia.

 

Jak zrobić frużelinę truskawkową?

 

Składniki do przygotowania frużeliny truskawkowej:

 

  • 500 g truskawek
  • 100 g cukru
  • 125 ml wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z ½ cytryny

 

Przygotowanie

 

  1. Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Następnie większe owoce pokrój, przełóż do garnka. Wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. 
  2. Owoce zasypane cukrem odstaw na godzinę, aż puszczą sok. 
  3. Wlej sok z cytryny i zagotuj. Gotuj pod przykryciem  ok. 3 minuty.
  4. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z wodą i wlej do gotujących się truskawek. Energicznie mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj  jeszcze 1 minutę.
    Gorącą frużelinę przełóż do wyparzonych słoików, zakręcić i odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce.

 

Sernik z frużeliną

 

Słodko-kwaśna frużelina owocowa doskonale komponuje się z puszystym, delikatnym sernikiem.

 

Składniki:

 

  • 200 g ciastek pełnoziarnistych lub herbatników
  • 60 g masła, roztopionego
  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 165 g drobnego cukru do wypieków
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 białek
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • frużelina malinowa lub wiśniowa

 

Przygotowanie

 

  1. Przygotuj spód - ciastka i masło wrzuć do blendera i zmiksuj do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  2. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż masę ciasteczkową. Wyrównaj i odstaw do schłodzenia na pół godziny do lodówki.
  3. Teraz czas na masę serową - w misie miksera umieść twaróg, cukier, śmietanę, białka i mąkę. Zmiksuj do połączenia składników.
  4. Masę serową wylej na schłodzony spód.
  5. Piecz w temperaturze 150ºC przez około 50 minut. Pozostaw w lekko uchylonym piekarniku do ostudzenia, następnie odstaw do lodówki na około 12 godzin.
  6. Na gotowy sernik wyłóż frużelinę.

 

Szybki deser: frużelina truskawkowa z mascarpone

 

Kremowa masa z serka mascarpone doskonale smakuje z frużeliną owocową. Oto przepis na szybki deser:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g frużeliny owocowej, np. malinowej 
  • 100 g domowej granoli lub musli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • listki mięty

 

Przygotowanie

  1. Mascarpone wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem.
  2. Na dno szklanego naczynia wsyp granolę. Dodaj krem mascarpone i frużelinę. Wszystkie warstwy powtórz.
  3. Wierzch deseru udekoruj miętą.

 

Jak przechowywać frużelinę?

 

Frużelinę możemy wykorzystać do deserów zaraz po przygotowaniu. Można także przygotować większą ilość na zapas. Należy wtedy wrzącą frużelinę przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do wystygnięcia. Tak przygotowaną możemy przechowywać około miesiąc czasu.