Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Nie ma to jak domowy chleb. Pachnący, smaczny, z chrupiącą skórką. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować chleb orkiszowy.

Składniki

400 g mąki orkiszowej
250 ml ciepłej wody
4 g suchych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Opis wykonania

W dużej misce umieść mąkę, sól i suche drożdże, wymieszaj. Dodaj oliwę i wodę.

Dobrze wyrób rękoma lub robotem kuchennym z hakiem (przez 5–10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów misy.

Z wyrobionego ciasta uformuj chleb.

Przełóż go do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1 godzinę.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Piecz przez około 40–50 minut, aż chleb będzie brązowy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Domowy chleb z mąki orkiszowej to jest to :)
Marta
Uwielbiam zapach świeżo pieczonego chleba, super przepis.