Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Czym zastąpić mąkę w pieczywie? Kasza pęczak i kasza gryczana nadadzą się doskonale!

Składniki

400 g Kasza gryczana niepalona
100 g Kasza pęczak
0,5 szklanka Płatki owsiane
4 łyżka Siemię lniane
20 szt. Migdały
2 łyżeczka Sól himalajska
0,5 szklanka Amarantus
0,5 szklanka pestki słonecznika

Opis wykonania

Kiedy rok temu rozpoczęła się moja przygoda z wypiekaniem chleba bez mąki okazało się, że głównym mankamentem każdego bochenka jest jego podatność na kruszenie się. Receptą na sukces okazała się być...kasza gryczana, obowiązkowo niepalona i znienawidzony przez mojego męża pęczak, który dzięki temu dostał szansę na drugie życie w naszej kuchni. Obie kasze należy wsypać do miski, zalać zimną wodą i zostawić pod przykryciem na 48h. W ciągu tego czasu kasze trzeba systematycznie płukać i uzupełniać brak wody. Ten proces finalnie doprowadziłby do kiełkowania kaszy, ale ponieważ wartościowe kiełki nie wytrzymałyby temperatury piekarnika, nie będziemy więc zwlekać i po 48h zmiksujemy kaszę blenderem na lepką masę. Ważne, aby ziarenka kaszy zostały dobrze zmielone i aby masa była wilgotna. Do "ciasta" możemy dodać nasze ulubione produkty. Ja najczęściej dodaję siemię lniane, płatki owsiane, amarantus, różne orzechy i pestki. Masę, po połączeniu wszystkich składników, przekładamy do chlebowej formy i odstawiamy na minimum 4 godziny, aby stężała. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 190 stopni. Chleb przechowujemy w lnianej ściereczce, aby nie wysychał. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych