Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Chrupiąca tortilla z kolorowymi dipami

Chrupiąca tortilla z kolorowymi dipami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowe i kolorowe dipy w towarzystwie chrupiącej pełnoziarnistej tortilli to murowany hit na każdą okazję – od meczu piłkarskiego po imprezę rodzinną. To szybkie danie doskonale sprawdzi się, gdy spodziewamy się gości.

Składniki

4-6 szt. pełnoziarnistych tortilli
1 szt. mango
2 szt. awokado
1 (ok. 400g) szt. ciecierzycy w puszce
2 łyżka pasty sezamowej tahini
2 szt. ząbków czosnku
1 szt. cebuli czerwonej
pomidorów koktajlowych
1 szt. granat
1 szt. cytryny
1 szt. limonka
papryczki chili
oliwa z oliwek
- szczypta sól i pieprz

Opis wykonania

Kolorowe dipy w zestawie ze złocistą, chrupiącą tortillą z cała pewnością okażą się hitem nie mniejszym niż mecz reprezentacji Polski! Co najlepsze, wszystkie te smakołyki przygotujesz z pomocą blendera w dosłownie kilkanaście minut.

  1. Dip mango: miąższ z jednego dużego mango umieść w pojemniku blendera, dodaj papryczkę chili (ilość wedle uznania), kilka gałązek świeżego tymianku, sól i pieprz. Całość zmiksuj na gładki sos.
  2. Jeżeli dip będzie zbyt rzadki, dodaj łyżeczkę mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej i blenduj ponownie przez kilkanaście sekund.
  3. Dip mango podawaj udekorowany posiekaną papryczką chili i świeżymi ziołami.

  4. Pasta z ciecierzycy: 1 puszkę ciecierzycy odsącz z wody i dodaj do pojemnika blendera, dodaj 2 ząbki czosnku, sok z ½ cytryny, świeże zioła w postaci tymianku, bazylii lub natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.
  5. Opcjonalnie możesz dodać 1-2 łyżki pasty sezamowej tahini.
  6. Całość zmiksuj w blenderze.
  7. Po kilkudziesięciu sekundach miksowania dolej 100 ml zimnej wody i miksuj nadal aż do uzyskania pasty o gładkiej konsystencji.
  8. Pastę podaj w miseczce, polaną oliwą z oliwek, posypaną posiekanymi ziołami i posypaną nasionami granatu.

  9.  Klasyczne meksykańskie guacamole: Dojrzałe awokado pozbaw pestki i obierz ze skóry, a następnie miąższ umieść w misce, skrop obficie sokiem z limonki, dodaj sól i pieprz, a następnie rozgnieć dokładnie przy pomocy widelca.
  10. Następnie dodaj do zielonej pasty posiekaną papryczkę chilli, odrobinę posiekanych pomidorów, posiekaną czerwoną cebulę i świeżą kolendrę.
  11. Całość zamieszaj delikatnie i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
  12. Tortille pokrój na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na trzy lub cztery równe kawałki.
  13. Następnie układaj po jednej warstwie takich małych kawałków na rozgrzanej, dużej, suchej patelni i po skropieniu niewielką ilością oliwy podpiekaj do uzyskania złoto-brązowego koloru.

TIP

Oprócz zaproponowanych dipów możesz skomponować własne zestawy dostosowane do upodobań domowników i gości. Świetnie sprawdzą się salsy z pieczonej papryki, sosy czosnkowe czy koperkowe. Zamiast tortilli możesz użyć np. krakersów lub małych grzanek przygotowanych z chrupiącej bagietki.
 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy