Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

100 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Ciasto malinowa chmurka to połączenie owoców w galaretce z masą śmietankową i chrupiącą bezą. To mój numer jeden wśród deserów w sezonie na maliny.

Składniki

Ciasto:
200 g - mąki pszennej
40 g - cukru pudru
0,5 łyżeczki - proszku do pieczenia
120 g - masła
Krem:
500 ml - śmietanki kremówki 30%
250 g - serka mascarpone
2 łyżki - cukru pudru
2 łyżeczki - żelatyny
1 opakowanie - cukru wanilinowego
Beza:
3 szt. - białek
150 g - cukru
2 łyżeczki - mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
300 g - malin
2 opakowania - galaretki malinowej

Opis wykonania

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem połącz z zimnym masłem. Owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce.

Blaszkę o wymiarach ok. 36x24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno ciastem. Wyrównaj i ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 15–20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto odstaw.

Przygotuj bezę – białka ubij na sztywno w robocie kuchennym i dodaj łyżka po łyżce cukier, stale ubijając. 

Kiedy uzyskasz sztywną pianę, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Wyłóż ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta. Bezę piecz w 140 stopniach przez ok. 60 min.

Składniki na krem ubij. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, podgrzej do rozpuszczenia, przestudź i połącz z kremem.

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.

Bosh Logo
Bosh

Na ciasto wyłóż połowę przygotowanego kremu i odstaw na ok. 30 minut do lodówki, aby stężał.

Galaretki rozpuść dokładnie w gorącej wodzie i odstaw, by delikatnie przestygły. Następnie dodaj maliny i wymieszaj. Kiedy zaczną się zsiadać, wylej je na warstwę kremu. Na galaretkę wyłóż drugą część masy. Całość przykryj bezą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Jak to możliwe, że ja dopiero teraz odkryłam to ciasto! Absolutny hit tegorocznej Niedzieli Wielkanocnej:) kwaskowe maliny, słodka masa i chrupiąca beza zagości na stałe na naszych rodzinnych imprezach
MiszelPiszel
Uwielbiam to ciasto! W sezonie na świeże maliny i truskawki jest zawsze pieczone.
akorycka5
najlepsze ciasto jakie jadłam
Marta
Poniższe komentarze zmuszają do wypróbowania tego przepisu :)
Radosław
Czy istnieje lepsze połączenie niż baza i maliny? Odpowiedź brzmi nie :D
Radosław
Polecam!!!!!