Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gorąca czekolada to doskonały pomysł na długie zimowe wieczory w gronie najbliższych. Do tego ciepły, puchowy koc i ulubiona książka – połączenie idealne! Jeśli chcesz się jeszcze bardziej rozgrzać, do proponowanego przepisu dodaj szczyptę chili albo kardamonu. Niektórzy też lubią połączenie z płatkami róży albo ulubioną konfiturą, którą dodać można na dno kubka z czekoladą.

Składniki

500 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Opis wykonania

Mleko przelej do rondelka i zacznij powoli gotować.

Jak mleko zacznie parować dodaj powoli połamane kawałki czekolady i stale mieszaj z mlekiem, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!

Bosh Logo
Bosh

Dodaj cukier i cukier waniliowy (albo laskę wanilii). Możesz udekorować cynamonem albo bitą śmietaną. Do tak przygotowanej gorącej czekolady można również dodać gałkę lodów śmietankowych albo waniliowych.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajnie, że do wykonania napoju można użyć gorzkiej czekolady.
Agnieszkaku
Gorąca czekolada jest zdrowym napojem, lecz należy pamiętać o użyciu dobrej jakości czekolady.
Magda
Pyszna, rozgrzewająca... podana z bitą śmietaną!