Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jagodowo-rozmarynowa kasza jaglana zapiekana pod kruszonką

Jagodowo-rozmarynowa kasza jaglana zapiekana pod kruszonką
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Najbardziej uniwersalna kasza - jaglana - w wersji na słodko. Najlepiej smakuje z koktajlem bananowo-jagodowym :)

Składniki

1 szklanka kasza jaglana
2 szt. mleko
50 g jagody
30 g pistacje (bez łupinek)
gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżka miód
1 szt. jajko
30 g zmielone płatki owsiane
15 g olej kokosowy
10 g cukier
1 łyżeczka kakao
2 łyżka masło

Opis wykonania

1. Kaszę dokładnie płuczemy, zalewamy mlekiem i gotujemy do wchłonięcia całego płynu. 2. Pistacje i rozmaryn drobno siekamy. W międzyczasie ustawiamy piekarnik na 180 stopni. 3. Przestudzoną kaszę mieszamy z roztrzepanym jajkiem, jagodami, miodem, pistacjami i rozmarynem. Delikatnie mieszamy do równomiernego rozłożenia się składników. 4. 4 kokilki (o średnicy 11 cm) wysmarowujemy masłem i wysypujemy zmielonymi płatkami. Przekładamy kaszę. 5. Przygotowujemy kruszonkę: resztę płatków mieszamy z olejem kokosowym i cukrem do wymieszania składników (kruszonka będzie miała bardziej sypką konsystencję niż ta klasyczna) 6. Do połowy kruszonki dodajemy kakao i mieszamy. 7. Przygotowaną kaszę posypujemy jasną i ciemną kruszonką. 8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. 9. Podajemy ciepłe.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych