Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jeżeli nachodzi nas ochota na aromatyczny napój, idealnie nadaje się do tego kawa z kardamonem. Głębia smaków i zapachów otworzy się przed nami tylko wtedy, gdy przygotujemy naszą kawę według odpowiedniego przepisu. Dowiedz się, jak zaparzyć kawę z kardamonem.

Składniki

kawa ziarnista świeżo mielona
kardamon
opcjonalnie – cukier, wanilia, cynamon

Opis wykonania

Rozgniatamy lekko ziarna kardamonu, by uwolnić ich aromat. Można użyć moździerzu bądź tłuczka do mięs.

Mielimy odpowiednią ilość kawy, najlepiej tuż przed przyrządzeniem, by zachować jej świeżość i aromat.

Sprawdź też: Jaki młynek do kawy wybrać?

Gotujemy świeżą wodę. Pamiętajmy, że używamy wody o temperaturze około 90-95°C, nie wrzącej.

Sprawdź: płyty grzewcze Bosch.

Do filiżanki dodajemy zmieloną kawę oraz rozgniecione ziarna kardamonu. Zalewamy kawę, delikatnie mieszając składniki. Po około 3–4 minutach aromaty kawy i kardamonu zdążyły się rozwinąć, kawa jest gotowa.

Kawę z kardamonem podajemy w filiżankach. Można dodać odrobinę mleka lub śmietanki. Powierzchnię kawy obsypujemy szczyptą startego ziarna kardamonu lub szczyptą cynamonu dla dodatkowego aromatu i efektu wizualnego.

Zobacz też: przepis na kawę mrożoną.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Arkouda
Gorąca, mocna i aromatyczna ;) idealna filiżanka kawy
Agnieszkaku
Choć nie jestem kawoszę bardzo mi smakowała i zapewne jeszcze nie raz ją przyrządzę.
Radosław
Kawa i kardamon to idealne połączenie!
Radosław
Kawa z kardamonem - idealny duet!

Powiązane przepisy

Fasolowe trufle
Ilośc porcji

5

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Zupa z soczewicy
Ilośc porcji

2

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5