Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Krem pomidorowy ze słonecznikiem i cynamonem

Krem pomidorowy ze słonecznikiem i cynamonem
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty krem pomidorowy urozmaicony cynamonem, mozarellą oraz prażonym słonecznikiem.

Składniki

3 szt. Przecier pomidorowy łowicz
1 łyżeczka Cynamon
300 g Pestki słonecznika
1,5 garść Bazylia
5 szt. Marchew
0.5 szt. Seler
3 szt. Pietruszka
200 g Mozarella żółta
1 szt. Por
2.5 szklanka Rosół
3 łyżka Masło
2 szt. Liść laurowy
5 szt. Ziele angielskie

Opis wykonania

Słonecznik prażymy na patelni. Rosół wlewamy do garnka, dodajemy masło i stawiamy na ogniu. Obieramy warzywa i kroimy w talarki, następnie wrzucamy do garnka z rosołem. Gdy bulion zaczyna się gotować, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Gdy warzywa zaczną mięknąć, siekamy i dorzucamy bazylię, następnie dodajemy cynamon. Kiedy warzywa są już ugotowane, wsypujemy słonecznik. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, całość blendujemy, powoli dolewając przecier pomidorowy. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie stawiamy jeszcze na chwilę na mały ogień. Przelewamy krem do miseczek i posypujemy startą mozarellą, która świetnie zastąpi zwykły makaron. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych