Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Karnawał sprzyja słodkiemu szaleństwu. Królują takie przysmaki jak: oponki, pączki, faworki. W Akademii Smaku proponuję pyszne oponki serowe. Puszyste, delikatne i lekko wilgotne, a następnego dnia smakują jak zaraz po usmażeniu. Serwuję je posypane obficie cukrem pudrem.

Składniki

250 g mąki pszennej
250 g twarogu
100 ml śmietany 12%
50 g cukru
2 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
tłuszcz do głębokiego smażenia, np. olej rzepakowy
cukier puder do posypania

Opis wykonania

W misce umieść przesianą mąkę z sodą, dodaj przeciśnięty przez praskę ser, cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz śmietanę. Połącz składniki i zagnieść gładkie ciasto.

Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 cm. 

Szklanką wytnij kółka o średnicy około 7-8 cm, w środku kieliszkiem wytnij mniejsze kółka.

Na płycie grzewczej w większym garnku rozgrzej tłuszcz i wrzucaj oponki partiami. Smaż po ok. 1-2 minuty z każdej strony aż nabiorą złocistego koloru.

Usmażone oponki odkładaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Po przestudzeniu oponki serowe posyp cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych