Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Puszyste i miękkie pączki to świetna alternatywa dla domowego ciasta. Wbrew pozorom, są łatwe w przygotowaniu. Świeże, jeszcze ciepłe, pączki z nadzieniem z ulubionych owoców, to smak dzieciństwa i rodzinna tradycja w wielu polskich domach. Smażone na smalcu lub oleju roślinnym, kuszą słodkim zapachem wanilii i cudownie cieszą oko. Oto sprawdzony przepis na pyszne pączki, które pokocha cała rodzina. Zaskocz najbliższych smakowitym deserem, nie tylko w tłusty czwartek.

Składniki

500g mąki pszennej
50 g drożdży
125 g cukru
ok. 1/4 litra mleka
3 żółtka
1 całe jajo
50 g rozpuszczonego masła
cukier waniliowy
ulubione konfitury
olej lub smalec do smażenia

Opis wykonania

Drożdże zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn nie może być zbyt rzadki, jeśli istnieje taka potrzeba dodaj odrobinę mąki.

Mąkę przesiej do miski.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych. 

Bosh Logo
Bosh

Żółtka oraz całe jajko utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Przełóż do naczynia z mąką, a następnie dodaj szczyptę soli i pozostałą ilość mleka. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki.

Do przygotowanego ciasta na pączki dodaj rozpuszczone, jeszcze ciepłe (nie gorące!) masło i dalej wyrabiaj jeszcze przez około minutę.

Z gotowego ciasta uformuj kulę i przełóż do miski, przykryj ją ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Gdy zobaczysz, że ciasto zaczyna rosnąć zacznij formować pączki.

Nabierz porcję ciasta, uformuj z niego kulę i spłaszcz ją dłonią. Na środek nałóż niewielką ilość nadzienia i dokładnie zlep, starając się uzyskać okrągły kształt.

Stolnicę oprócz niewielką ilością mąki i układaj na niej gotowe pączki. Całość nakryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia dopóki każdy z pączków nie zwiększy swojej objętości dwukrotnie.

Przygotuj duży rondel i rozgrzej w nim tłuszcz. Smaż każdą sztukę po obu stronach do momentu, w którym się zarumienią. Po usmażeniu układaj pączki na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Gotowe możesz posypać cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Pączki robione z córkami. Może nie wyglądają idealnie, ale smakują obłędnie. Użyłam konfitury różanej, tak jak zawsze robiła to moja babcia.
Magda
Kto powiedział że pączki tylko na tłusty czwartek? Pychotka, polecam! :)