Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pieczony kurczak w miodzie z batatami

Pieczony kurczak w miodzie z batatami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kurczak marynowany w miodzie i sosie sojowym z batatami pachnącymi rozmarynem. Sposób na pyszne i szybkie danie dla całej rodziny!

Składniki

Pierś/udka z kurczaka
Bataty
Pomidor
Pestki z 1 granata
4 łyżeczka Miód
2 łyżka Skórka z cytryny
2 łyżka Posiekane liście mięty
4 łyżka Sos sojowy jasny
1 łyżeczka Sól gruboziarnista
3 łyżka Sok z cytryny
2 łyżka Oliwa

Opis wykonania

Przygotowąć marynatę - miód, sos sojowy, sok z cytryny - włożyć do niej kurczaka i odstawić. Bataty i/lub ziemniaki pokroić na ćwiartki, obtoczyć dokładnie w oliwie. Nagrzać piekarnik do 200*. Kurczaka przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem, obok ułożyć ziemniaki i posypać je solą gruboziarnistą i rozmarynem. Piec ok.30min, w połowie obrócić ziemniaki i mięso. Na patelnię wlać pozostałą zalewę, zredukować. Pomidory i miętę posiekać, dodać odrobinę oliwy i posypać skórką z cytryny. Kiedy kurczak i bataty będą gotowe, wyłożyć na talerz, polać zredukowanym sosem, posypać pestkami granata i skórką z cytryny. Smaczego :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych