Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na pierożki jabłkowe i przepis podstawowy na ciasto serowe

Składniki

blacha uniwersalna:
Ciasto:
100 g twarożku (suchego)
4 łyżka oleju
jajko
1 łyżka mleka w razie potrzeby
50 g cukru
- szczypta soli
skórka z cytryny lub cukier waniliowy
200 g mąki pszennej
opakowania proszku do pieczenia
Nadzienie:
150 g jabłek
15 g masła
sok z cytryny
30 g cukru
10 g rodzynek
białko do posmarowania
cukier puder

Opis wykonania

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Wymieszać z masłem, sokiem z cytryny i cukrem i poddusić na słabym ogniu. Dodać rodzynki i odstawić nadzienie do ostudzenia. Twarożek dobrze wycisnąć w ściereczce i jeśli to konieczne, przetrzeć przez sito. Wymieszać z olejem, jajkiem, mlekiem, cukrem, solą, niewielką ilością startej skórki z cytryny lub cukrem waniliowym i wszystko dobrze utrzeć. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.

Połowę przesiać do masy i utrzeć. Resztę szybko ugnieść aż powstanie gładka, jednorodna masa. Blachę uniwersalną wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć 32 placuszki o średnicy 8-10 cm. Posmarować roztopionym masłem, pozostawiając brzeg o szerokości 1 cm. Na krążkach rozłożyć nadzienie z jabłek. Krawędź posmarować białkiem. Złożyć ciasto i docisnąć na brzegu.

Pierożki posmarować masła jajkiem za pomocą pędzelka, położyć na blasze i piec w podany sposób. Po pieczeniu krótko schłodzić. Zdjąć z blachy i odstawić na kratce kuchennej do wystygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 160-180⁰C, 20-30 minut. Wskazówka: czas pieczenia drugiej blachy ulega skróceniu o ok. 5 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych