Pikantny sos serowy
8 porcje
10 min
Łatwe
3.33 (Ilość ocen: 3)
Uwielbiam takie przepisy, które można przygotować szybko i z małej ilości, łatwo dostępnych składników. Taki właśnie jest pikantny sos serowy. Zajmuje tylko około 10 minut, wykorzystuje tylko proste składniki i jest hitem każdej domowej imprezy.
Składniki
250 ml mleka
170 g sera cheddar
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
Sól do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
120.8 kcal
Tłuszcz
8.8 g
Węglowodany
3.7 g
Błonnik
6.7 g
Białko
0.1 g
Sól
1.2 g
Pikantny sos serowy
Pikantny sos serowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ser cheddar zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzej masło. Dodaj mąkę i mieszaj do czasu, aż powstanie blada zasmażka.
Teraz dodaj mleko, cały czas mieszając (nie dopuść do powstania grudek), aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Zestaw garnek z płyty grzewczej i dodaj starty ser. Wymieszaj, aby ser się roztopił. Dopraw solą i papryką do smaku.
Komentarze