Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.33 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Uwielbiam takie przepisy, które można przygotować szybko i z małej ilości, łatwo dostępnych składników. Taki właśnie jest pikantny sos serowy. Zajmuje tylko około 10 minut, wykorzystuje tylko proste składniki i jest hitem każdej domowej imprezy.

Składniki

250 ml mleka
170 g sera cheddar
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
Sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
120.8 kcal
Tłuszcz
8.8 g
Węglowodany
3.7 g
Błonnik
6.7 g
Białko
0.1 g
Sól
1.2 g

Opis wykonania

Ser cheddar zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzej masło. Dodaj mąkę i mieszaj do czasu, aż powstanie blada zasmażka.

Teraz dodaj mleko, cały czas mieszając (nie dopuść do powstania grudek), aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Zestaw garnek z płyty grzewczej i dodaj starty ser. Wymieszaj, aby ser się roztopił. Dopraw solą i papryką do smaku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.33, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych