Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Domowa pizza na cieście z dodatkiem mąki razowej. Kuchnia włoska skradła serca wielu osobom, dobrze, że można uczynić ją odrobinę zdrowszą, na przykład wykorzystując mąkę razową zamiast pszennej.

Składniki

115 g Mąka pszenna razowa typ 1850
115 g Mąka pszenna uniwersalna typ 550
140 g Ciepła woda
3 g Olej
3 g Cukier
5 g Sól
4 g Suche drożdże

Opis wykonania

Do mąki dodaj cukier, sól i suche drożdże. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj składniki. Pozostaw na kilka minut, następnie zagnieć i znów pozostaw na kilka minut. Dodaj olej i porządnie zagnieć ciasto. Pozostaw do wyrastania w temperaturze pokojowej, po pół godzinie przegnieć ciasto aby je odgazować. Pozostaw na kolejne pół godziny, ewentualnie dłużej. Wyłóż ciasto na oprószoną stolnicę i rozpłaszcz, przykryj i pozostaw na kilka minut. Rozgrzej piekarnik do 250st.C. Podsyp ciasto mąką i rozpłaszcz je jeszcze bardziej, użyj wałka aby było dość cienkie. Przełóż na oprószoną łopatę do pizzy, nałóż sos, ser i ulubione dodatki. Piecz około 12-15 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo dobra pizza :)
Radosław
Ciasto na mące razowej smakuje bardzo dobrze. Warto od czasu do czasu przetestować

Powiązane przepisy