Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Quesadilla to kolejne danie, które przywędrowało do nas z Meksyku i zawładnęło podniebieniami Polaków. Na te pszenne (lub w oryginalnej wersji kukurydziane) placki, z mięsnym nadzieniem, warzywami i serem znajdziesz mnóstwo przepisów, które możesz dowolnie modyfikować według własnego gustu. Quesadilla to szybkie w przygotowaniu i smaczne danie, idealne jako przystawka, lub podane z dodatkowymi, świeżymi warzywami jako obiad. Quesadille możesz także spakować i zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, gdyż świetnie sprawdza się jako danie „do ręki”. Jeśli gustujesz w bardziej pikantnych smakach, do środka quesadilli możesz włożyć na przykład papryczki jalapeno lub zaostrzyć sos pieprzem cayenne czy inną przyprawą.

Składniki

400 g - piersi z kurczaka
4 szt. - tortilli pszennych lub kukurydzianych
1 szt. - cebuli
0,5 szt. - czerwonej papryki
1/4 puszki - kukurydzy
1 szt. - pomidora
100-120 g - sera cheddar
- przyprawa do gyrosa
- olej
- sos pomidorowy

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
552.5 kcal
Tłuszcz
22.6 g
Węglowodany
47 g
Błonnik
38.7 g
Białko
3.1 g
Sól
1.8 g

Opis wykonania

Mięso umyj, pokrój w paski i natrzyj olejem oraz przyprawą do gyrosa. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut, aby nasiąknęło mieszanką ziół i przypraw.

Warzywa umyj. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a pomidora w kostkę. Kukurydzę odcedź z zalewy.

Porada

Quesadille możesz podawać jako samodzielne danie lub z dodatkową porcją świeżych warzyw ułożonych obok. Placki możesz również delikatnie posmarować niewielką ilością wody zamiast podgrzewać je na patelni, w ten sposób staną się bardziej elastyczne i łatwiej będzie je złożyć na pół, bez obaw, że się złamią.

Bosh Logo
Bosh

Ser zetrzyj  na tarce o drobnych oczkach.

Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oleju i usmaż kurczaka wraz z cebulą. Zdejmij mięso z patelni i odstaw.

Na rozgrzanej, suchej patelni umieść pojedynczo placki tortilli i delikatnie obsmaż, aby były ciepłe i miękkie. Na jednej połówce ułóż kolejno ser, kurczaka, pokrojone warzywa i kukurydzę oraz polej sosem pomidorowym. Całość posyp jeszcze raz serem i przykryj drugą połówką placka.

Gotowe quesadille ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajne, meksykańskie danie, idealne na spotkanie ze znajomymi.

Powiązane przepisy