Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

300 min

Poziom trudności

Trudne


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Rogale Marcińskie to wypiek z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku. Tradycyjnie przygotowuje się je w Poznaniu i okolicach na 11 listopada z okazji Dnia Świętego Marcina. W Akademii Smaku pokażę jak samodzielnie przygotować pyszne rogaliki.

Składniki

Ciasto
250 ml letniego mleka
525 g mąki pszennej
230 g masła, w temperaturze pokojowej
12 g drożdży instant
1 jajko
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru
szczypta soli

Nadzienie:
500 g białego maku
300 g okruchów z biszkoptów
85 g rodzynek
400 g cukru
100 g masła
100 g orzechów
5 jajek
kilka kropel olejku migdałowego

Lukier:
200 g cukru pudru
kilka łyżek ciepłej wody
100 g płatków migdałowych

Opis wykonania

Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj mleko, cukier, sól, jajko i ekstrakt z wanilii. Rozcieraj palcami. Na koniec dodaj 30 g roztopionego masła. Wyrób ciasto, tylko do połączenia. Uformuj z niego prostokąt i owiń folią spożywczą, następnie umieść w lodówce na około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj w prostokąt. Masło (200 g) rozsmaruj równomiernie na cieście (zostaw 0,5 cm wolnych brzegów). 

Złóż 1/3 ciasta od góry. Następnie złóż dolną część. Dobrze sklej brzegi i delikatnie rozwałkuj na wymiar 25 x 17 cm (używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania). Złóż jak poprzednio, owiń folią spożywczą i umieść na około 45 minut w lodówce. Powtórz  proces 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim złożeniu, ciasto owiń w folię i umieść w lodówce na co najmniej 5 godzin, a najlepiej całą noc.

Ciasto wyjmij z lodówki 20 minut przed dalszym przygotowaniem rogali.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Mak opłucz, umieść w garnku i zalej wrzącą wodą. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej przez ok. 30 minut. Odsącz i zmiel trzykrotnie przy pomocy maszynki do mięsa.

Migdały sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Rodzynki posiekaj.

W garnku rozpuść masło, dodaj migdały, rodzynki, cukier. Dodaj mak i smaż całość przez 5–10 minut, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia.

Dodaj okruchy biszkoptowe i stopniowo dodawaj po jednym jajku, mieszając.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm. Wytnij trójkąty. Na każdym trójkącie rozsmaruj nadzienie, zostawiając mały margines na wszystkich bokach – zwijaj rogaliki, zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. 

Ułóż na blaszce, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut lub do podwojenia objętości.

Rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Przygotuj lukier – cukier puder połącz z wodą (wodę dodawaj stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru).

Upieczone rogale posmaruj lukrem i posyp migdałami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych