Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Kremowy sernik to świąteczny must-have! Moja propozycja to sernik z brzoskwiniami, który rozpływa się w ustach. To ciasto zachwyci zarówno dorosłych, jak i najmłodszych świątecznych gości.

Składniki

Ciasto kruche:
300 g mąki
80 g cukru
150 g masła
3 jajka

Masa serowa:
500 g twarogu śmietankowego
80 g masła
100 g cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
4 jajka (2 białka na bezę)
1 laska wanilii
500 g brzoskwiń (mogą być obrane)

Opis wykonania

Do mąki dodajemy cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy nożem.

Dodajemy żółtka i wyrabiamy na jednolitą masę.

Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (ciasto można przygotować dzień wcześniej).

4 żółtka ucieramy w robocie kuchennym z 80 g cukru na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając.

Dodajemy wanilię i ubijamy jeszcze przez 5 minut, aż masa będzie puszysta.

Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę i odstawiamy.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.

Bosh Logo
Bosh

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.

Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim tortownicę.

Na spód ciasta wlewamy masę serową i układamy na niej pokrojone brzoskwinie.

Na brzoskwiniach układamy wcześniej ubitą pianę z białek.

Pieczemy przez ok. 40 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych