Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Suflet z truskawek i lodami bazyliowymi

Suflet z truskawek i lodami bazyliowymi
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Przepyszny deser z dodatkiem owoców i aromatycznych lodów!

Składniki

250 g Puree z truskawek
3 łyżka Cukier
1/2 łyżka Skrobia kukurydziana
2 łyżka Woda
8 szt. Białko z jajek
120 g Cukier
4 łyżka Cukier puder
500 ml Mleko (rekomenduję mleko Mlekovita)
125 g Drobny cukier
6 szt. Żółtko jajek
Listki bazylii z 1/2 doniczki
100 ml Śmietanka 30% (rekomenduję śmietankę Mlekovita)
1 łyżka Oliwa z oliwek

Opis wykonania

  1. W garnku zagotuj puree z 3 łyżkami cukru, wymieszaj skrobię z wodą i dodaj do puree. Zagotuj, stale mocno mieszając. Przelej do miski i odstaw do lodówki.
  2. Posmaruj formy do sufletów podwójnie masłem.
  3. Ubij białka, dodając po 1/3 cukru za każdym razem. Gdy będzie mocno ubite, wymieszaj delikatnie szpatułą z puree.
  4. Przełóż do rękawa lub od razu do foremki. Przetrzyj palcem przy brzegu, by podczas pieczenia nie przywarło do foremki. Nagrzej piec 195 c.
  5. Piecz przez max 20 minut.


Lody Bazyliowe

  1. Mleko zagotuj z listkami bazylii, żółtka utrzyj z cukrem i zalej gotującym mlekiem, ciągle mieszając.
  2. Doprowadź do temp 84 stopni Celsjusza, a następnie schłodź w lodówce.
  3. Dodaj chłodną śmietankę i całość poddaj mrożeniu... Ot i cała sztuka :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy