Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tego barszczu. Smakuje niepowtarzalnie tylko raz w roku podczas kolacji wigilijnej

Składniki

40 dkg suszone podgrzybki
1 l zakwas domowego żurku
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
4 szt. ziarenka pieprzu
1 szczypta sól
1 szt. pieprz

Opis wykonania

Grzyby płuczemy i zalewamy wodą na całą noc. Następnego dnia nasz wywar grzybowy gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnkami pieprzu do miękkości grzybów (około 50 minut). Gdy grzyby są już miękkie solimy nasz wywar i doprawiamy pieprzem do smaku zalewamy zakwasem barszczu białego (na 2 l wody około 0,75 l zakwasu), doprowadzamy do wrzenia. Podajemy gorący polany olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy