Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Hummus, czyli aksamitny, gęsty dip z wyraźną nutą sezamową i cytrynową, skropiony oliwą z oliwek smakuje wyśmienicie. Pokażę jak przygotować hummus w dosłownie kilka minut. A jeśli uwielbiasz hummus to zachęcam do eksperymentowania i przygotowywania różnych wersji.

Składniki

400 g ciecierzycy z puszki
100 ml zimnej wody
3 łyżki pasty sezamowej tahini
1 ząbek czosnku
Sok świeżo wyciśnięty z 1/2 cytryny
Sól i pieprz do smaku
Oliwa z oliwek i pestki granatu do podania

Opis wykonania

W pojemniku blendera ląduje ciecierzyca z puszki, trzy łyżki pasty sezamowej tahini, sok z cytryny, ząbek czosnku, sól i pieprz.

To wszystko miksujemy dokładnie, a po kilkudziesięciu sekundach dodajemy po trochu zimną wodę. Dzięki temu hummus zyskuje odpowiednią konsystencję i jasny kolor.

Podstawowa wersja przepisu to tylko punkt wyjścia do jego różnych wersji. Wystarczy, że dodasz do składników gotowanego buraka i koperek, a powstanie hummus w odświeżającej wersji różowej. Dodatek skórki z cytryny i musztardy dijon zamieni delikatny hummus w pikantną pastę o świetnym cytrusowym zapachu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych