Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Szynka pieczona podana na ciepło to doskonały pomysł na danie obiadowe. Doskonale smakuje także serwowana na zimno, zastąpi wtedy sklepową wędlinę. W Akademii Smaku pokażę jak przygotować taką domową szynkę.

Składniki

1,5 kg szynki
1,5 l wody
200 ml bulionu warzywnego
100 g soli morskiej
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka suszonego tymianku

Opis wykonania

Przygotuj solankę. Do wody wsyp sól, kolendrę, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem zagotuj, następnie wystudź.

Szynkę umieść w większym naczyniu i zalej solanką (powinna w całości przykryć mięso).

Dodaj ząbki czosnku w łupinie i suszony tymianek. Odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 2–3 dni. Od czasu do czasu należy przemieszać solankę i ugniatać mięso, aby wchłonęło trochę soli.

Porada

Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Po tym czasie mięso wyjmij z solanki i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz doprawić grubo mielonym pieprzem.

Włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewaj szynkę po wierzchu kilkakrotnie bulionem, aby po upieczeniu nie była sucha.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo lubię robić wędliny samemu, to jest jeden z moich ulubionych przepisów.
Pafwvcio
Zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło!