Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

105 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kremowa tarta na delikatnym, kruchym spodzie. Wypełniona masą z serka mascarpone i śmietany a do tego duża ilość ulubionych owoców. Idealna kiedy masz ochotę na kremowy a jednocześnie lekki deser.

Składniki

Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki zimnej wody

Masa:
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
dodatkowo ulubione owoce do dekoracji - borówki, maliny, porzeczka

Opis wykonania

Przygotuj ciasto – w dużej misce umieść przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.

Nakłuj tartę w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia. 

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Śmietankę ubij na sztywno, a serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.

Ubitą śmietanę dodawaj powoli do mascarpone, miksując na wolnych obrotach robota kuchennego, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Masę rozsmaruj na kruchym cieście, wstaw do lodówki na około godzinę.

Na wierzchu tarty ułóż ulubione owoce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MARTA
Tarta przepyszna! Fajna kompozycja serka mascarpone z leśnymi owocami. Idealny deser na letnie spotkanie w ogrodzie.

Powiązane przepisy