Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tortille chili con carne po meksykańsku

Tortille nadziewane chili con carne
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Smakowity przepis Piotra Ogińskiego na przepyszne, meksykańskie chili con carne.

Składniki

500 g mielonego mięsa wołowego
1 szt. marchewki
2 szt. cebuli
3 szt. czosnku
1 szt. pomiodry w puszce
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżka oleju
1 szt. fasola czerwona w puszce
1 szt. papryki słodkiej
20 g imbiru
1 szklanka wody
dodatki
1 szt. pomidor
1 szt. czerwonej cebuli
świeża kolendra
rukola
tortille

Opis wykonania

  1. Do garnka wlej olej i dodaj pokrojoną w kostkę cebule, marchewkę, imbir oraz czosnek.
  2. Całość podsmażaj przez około 5 minut na wolnym ogniu. Cebula ma się zeszklić – uważaj, żeby jej nie przypalić.
  3. Następnie dodaj mięso oraz przyprawy: kmin rzymski, paprykę słodką, sól i pieprz.
  4. Całość podsmaż na wolnym ogniu aż mięso puści soki.
  5. Po około 8 minutach dodaj pomidory w puszce, szklankę wody i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
  6. Od czasu do czasu mieszaj. Kiedy mięso będzie miękkie, a sos gęsty i zredukowany, dodaj czerwoną fasole z puszki.
  7. Pamiętaj o tym żeby ją wcześniej wypłukać.
  8. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Po upływie tego czasu sos jest gotowy.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych