Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Tłusty czwartek to jest fajny dzień i kropka. Jeżeli jesteś na diecie albo po prostu starasz się zdrowo odżywiać, to w ten dzień możesz zrezygnować z ograniczeń i sprawić sobie drobną przyjemność. W tym filmie chcę pokazać, jak zrobić własnej roboty, tradycyjne pączki.

Składniki

1 szklanka mleka (250 ml)
50 g świeżych drożdży (lub 14 g suszonych)
3 łyżki cukru
500 g mąki pszennej (np. luksusowej, tortowej)
szczypta soli
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
4 żółtka
4 łyżki stołowe masła (40 - 50 g), roztopionego i ostudzonego
2 łyżki spirytusu

Składniki

1 szklanka - mleka
50 g - świeżych drożdży lub 14 g suszonych
3 łyżki - cukru
500 g - mąki pszennej
1 szczypta - soli
1 łyżka - cukru wanilinowego
1 szt. - jajka
4 szt. - żółtek
4 łyżki - masła roztopionego i ostudzonego
2 łyżki - spirytusu

Opis wykonania

Wszystkie składniki przed rozpoczęciem przygotowywania powinny być w temperaturze pokojowej. Do ciepłego mleka dodaj świeże drożdże, po łyżce mąki i cukru, wymieszaj. Następnie odstaw na ok. 15 minut.

Jajko, żółtka i cukier ucieraj z pomocą robota kuchennego, tak żeby uzyskać puszystą pianę (następnie przełóż ją do innego naczynia).

Teraz do misy robota dodaj pół kilograma mąki (robot, z którego korzystam, ma wbudowaną wagę, więc nie muszę nic wcześniej odmierzać), do tego sól i cukier.

Do składników w misie wlej mleko z drożdżami i krótko miksuj.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Teraz czas na dodanie ubitych jajek i zmianę końcówki robota na hak, za pomocą którego ciasto zostanie dokładnie wyrobione – zajmie to nawet kilkanaście minut.

Jak już ciasto będzie gładkie i sprężyste, dodaj rozpuszczone masło i łyżkę spirytusu, którego zadaniem jest uchronić pączki przed wchłonięciem dużej ilości tłuszczu w trakcie smażenia.

Teraz jeszcze raz zmiksuj ciasto, żeby dodatkowe składniki zostały idealnie wchłonięte.

Wyrobione ciasto przełóż do większej misy, przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. Po tym czasie powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.

Ciasto wyłóż na stolnicę. Uformuj płaski prostokątny placek o grubości około 2 cm i powykrawaj z niego kółka o średnicy około 6 cm.

Takie krążki odstaw w ciepłe miejsce na 30–40 minut do wyrośnięcia.

W dużym garnku na płycie grzewczej rozgrzej powoli olej do temperatury 180 stopni i smaż w nim pączki po ok. 2 minuty z każdej strony.

Usmażone pączki musisz dokładnie odsączyć z tłuszczu. Następnie wyłóż je na papierowe ręczniki.

Po ostudzeniu koniecznie nadziej je ulubioną konfiturą albo dżemem, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Mięciutkie, tłuściutkie, pyszne :) Uwielbiam z kremem pistacjowym!

Powiązane przepisy