Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na pełnoziarniste drożdżowe bułeczki tym razem z pesto z rukoli i tartym serem pleśniowym.

Składniki

2,5 szklanka mąka pszenna pełnoziarnista
170 ml letnia woda
1 szt. jajko
1 łyżeczka cukier
1 łyżeczka sól
8 g drożdży instant
2 łyżka roztopione masło
1 szklanka rukola
1 łyżeczka oliwa
100 g ser pleśniowy

Opis wykonania

Rukolę z oliwą poszatkować. Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić i dodać jajko, ubić trzepaczką. Pozostałe składniki umieścić w misie robota, wlać wodę, dodać masło z jajkiem i dokładnie wyrobić mechanicznie hakiem robota. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne.

Wyrobione ciasto przykryć i postawić na godzinę w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokątny placek. Połowę ciasta posmarować pesto z rukoli, posypać pokruszonym serem i przykryć nieposmarowaną częścią ciasta. Radełkiem pociąć na paski ok. 2 cm szerokości. Każdy pasek zwinąć wokół swojej osi kilka razy. Ze zwiniętego paska uformować okrągłą bułeczkę, zaczynając od środka do zewnątrz.

Koniec ciasta podłożyć pod spód bułeczki. Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić w ciepłym miejscu aż się napuszą. Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza. Bułeczki piec ok. 15 minut, wyjąć, lekko przestudzić.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ser pleśniowy plus zielone pesto i drożdżowa buła - poezja :D