Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Hamburgery, choć niezdrowe, mają wielu zwolenników. I choć od czasu do czasu można zjeść hamburgera w barze, to o wiele lepiej przygotować samemu taki fast food. Będzie na pewno zdrowszy!

Składniki

Burger wołowy:
500 g mielonego mięsa wołowego
1 szt. cebula (starta)
1 szt. ząbek czosnku (zmiażdżony)
75 g parmezanu (możesz go zastąpić innym serem)
1 łyżka sosu Worcester
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 szt. jajko
1 1/2 łyżeczka soli
pieprz do smaku
Hamburger:
1 łyżka oliwy z oliwek
4 szt. duże plastry bekonu
2 szt. cebule (pokrojone w piórka)
2 szt. pomidory (grubo pokrojone)
4 szt. bułki przecięte na pół
4 szt. plastry sera cheddar
ketchup lub sos pomidorowy
sałata

Opis wykonania

Wszystkie składniki przeznaczone do przygotowania burgera przełóż do dużej miski. Rozdrobnij je ręką i mieszaj dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Podziel ją na 4 równe części, uformuj z nich kulkę i delikatnie spłaszcz. Wstaw je do lodówki na 15 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej boczek. Rozgrzej piekarnik na niską temperaturę i wstaw do niego podsmażony boczek, by utrzymał swoją temperaturę.

Cebulę pokrój w piórka i smaż na patelni przez około 2-3 minuty, aż się zarumieni. Ją także umieść w piekarniku.

Burgery smaż na rozgrzanej patelni przez około 2-3 minuty. Gdy się zarumienią przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę. Na każdym kotlecie połóż plaster sera i smaż aż ser zacznie się rozpuszczać.

Bułki przekrój na pół. Spód każdej z nich posmaruj ketchupem, a następnie połóż na nim sałatę, plasterek pomidora, burger, boczek i cebulę. Całość przykryj drugą połową bułki.

Tip:

Średnica kotleta powinna być trochę większa niż średnica bułki, gdyż mięso zmniejszy się w trakcie obróbki termicznej.

Na środku każdego burgera zrób kciukiem niewielkie wgłębienie. Dzięki temu podczas gotowania kotlet zachowa swój kształt.

Jeśli mięso do hamburgera przygotowujesz dzień wcześniej, pozostaw je w lodówce na całą noc.

Gdy przypieczesz delikatnie bułki staną się bardziej chrupiące.

Hamburgery podawaj od razu, żeby nie zdążyły wystygnąć. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy