Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Soczewica jest jednym z produktów roślinnych bogatych, między innymi, w białko oraz żelazo, dlatego jest szczególnie polecana osobom na diecie bezmięsnej. Dodatkowo, to jedno z najbardziej lekkostrawnych warzyw strączkowych, a przy tym niezwykle sycące i pożywne. Zupa z soczewicy, w wersji bez mięsa, z dodatkiem warzyw, aromatycznych i rozgrzewających przypraw, według prostego przepisu to ciekawa propozycja na szybki i zdrowy obiad.

Składniki

200 g - czerwonej soczewicy
2 szt. - marchewki średniej wielkości
1 szt. - pietruszki
2-3 szt. - ziemniaków
1 szt. - małej cebuli
1 ząbek - czosnku
1,5 l - bulionu warzywnego
4 łyżki - przecieru pomidorowego (lub 0,5 puszki pomidorów bez skórki, wcześniej zblendowane)
1 łyżka - oleju do podsmażenia cebuli
0,5 łyżeczki - kurkumy
0,5 łyżeczki - imbiru w proszku
1 łyżeczka - majeranku suszonego
- sól i pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
618.5 kcal
Tłuszcz
16.4 g
Węglowodany
88.1 g
Błonnik
35 g
Białko
17.4 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą. Bulion zagotuj i do gorącego płynu przełóż soczewicę. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.

Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i ziemniaki pokrój w kostkę (ziemniaki w nieco większe kawałki). Obraną cebulę posiekaj razem z czosnkiem.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!

Bosh Logo
Bosh

Na gorącą patelnię z tłuszczem przełóż cebulę i czosnek, całość przesmaż do zeszklenia. Na patelnię z cebulą przełóż pokrojone warzywa, dodaj kurkumę i imbir, następnie połącz wszystko ze sobą i smaż jeszcze przez 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Uważaj, aby zawartość się nie przypaliła.

Do garnka z bulionem i soczewicą przełóż podsmażone warzywa, przecier pomidorowy i majeranek. Gotuj wszystko przez kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż składniki będą miękkie.

Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Bardzo szybkie danie. Zupa wyszła mi bardzo gęsta, ale to na plus :)
Pafwvcio
Bardzo sycące danie. Będę robił częściej ! :)