Zupa z soczewicy
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą. Bulion zagotuj i do gorącego płynu przełóż soczewicę. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.
Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i ziemniaki pokrój w kostkę (ziemniaki w nieco większe kawałki). Obraną cebulę posiekaj razem z czosnkiem.
Porada
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
Na gorącą patelnię z tłuszczem przełóż cebulę i czosnek, całość przesmaż do zeszklenia. Na patelnię z cebulą przełóż pokrojone warzywa, dodaj kurkumę i imbir, następnie połącz wszystko ze sobą i smaż jeszcze przez 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Uważaj, aby zawartość się nie przypaliła.
Do garnka z bulionem i soczewicą przełóż podsmażone warzywa, przecier pomidorowy i majeranek. Gotuj wszystko przez kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż składniki będą miękkie.
Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Komentarze