Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka

Co jedzą Azjaci? Przepisy na dania azjatyckie zwykle wydają siędość skomplikowane. To wynik przede wszystkim wykorzystania w nich nietypowych dla nas połączeń składników, a takżeproduktów niespotykanych w naszym regionie....

Czytaj więcej
Kuchnia azjatycka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Co jedzą Azjaci?

Przepisy na dania azjatyckie zwykle wydają się dość skomplikowane. To wynik przede wszystkim wykorzystania w nich nietypowych dla nas połączeń składników, a także produktów niespotykanych w naszym regionie. Jednak Akademia Smaku chce Ci pokazać, że przepisy kuchni azjatyckiej może wykonać każdy, nawet w swoim domowym zaciszu!

Kuchnia wschodnia – przepisy Akademii Smaku

Dania azjatyckie przede wszystkim bazują na produkcie, jakim jest szeroko dostępny na wschodzie ryż. Dlatego też zapoznając się z kuchnią wschodnią, na pewno warto na początek spróbować typowych azjatyckich dań ryżowych, jak nasi goreng, smażony ryż z kurczakiem czy azjatycka ryba, do której idealnym dodatkiem wydaje się być właśnie ten składnik o delikatnym smaku i aromacie. To dlatego, że ryż nie charakteryzuje się narzucającym smakiem i ostrym zapachem, a także świetnie komponuje się z aromatycznymi przyprawami i dodatkami w daniach azjatyckich.

Kuchnia azjatycka – przepisy w niej nie obyłyby się bez takich składników, jak bambus, trawa cytrynowa, chili czy miso (przetworzone tofu) oraz grzyby mun. Dlatego w swojej przygodzie z przepisami kuchni azjatyckiej nie zapominaj o takich daniach, jak zupa miso (u nas z łososiem), makaron z grzybami mun czy pad thai (w Akademii Smaku uprościliśmy nieco przepis i zrobiliśmy go na polską nutę). A jeśli azjatyckich smaków nie będzie Ci za dużo – na koniec proponujemy lekką sałatkę w tym klimacie z dodatkiem pekinki i sosu sojowego – który notabene jest także jednym z podstawowych składników kuchni wschodniej.