Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska

Paella, gazpacho, tortilla de patatas, churros, tapas – to najpopularniejsze potrawy kuchni hiszpańskiej. Część z nich to typowe dania główne, inne – słodkie i słone przekąski. Ich popularność różni...

Czytaj więcej
Kuchnia hiszpańska
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Paella, gazpacho, tortilla de patatas, churros, tapas – to najpopularniejsze potrawy kuchni hiszpańskiej. Część z nich to typowe dania główne, inne – słodkie i słone przekąski. Ich popularność różni się w zależności od danego regionu i dostępności produktów.

Kuchnia hiszpańska – dania

W Katalonii królują owoce morza, oliwki, ryż i szafran. To dlatego najpopularniejszym daniem w tym regionie jest paella, czyli ryż z dodatkiem owoców morza. Na południu natomiast wyczuwalne będą wpływy arabskie – kminek, pomidory, papryka i gulasze. Z południowego regionu wywodzą się również popularne w całej Hiszpanii tapas. Środkowa Hiszpania słynie z dziczyzny, a także jednogarnkowych dań na bazie fasoli lub grochu. Popularną przekąską  jest bocadilllo de calamares, czyli kanapka ze smażonymi kalmarami. W kuchni hiszpańskiej pojawia się też wiele charakterystycznych wędlin, takich jak fuet – wieprzowa kiełbaska pokryta szlachetną pleśnią, chorizo – kiełbasa z dużą ilością suszonej papryki czy jamon serrano – dojrzewająca szynka.

Kuchnia hiszpańska – przepisy

Jednym z najprostszych przepisów kuchni hiszpańskiej jest gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów, papryki i ogórka. Surowe warzywa, razem z cebulą i czosnkiem, należy obrać, a następnie rozdrobnić z dodatkiem octu, oliwy i rozmoczonego chleba. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy na zimno.