Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kutia

Kutia

Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna z gotowanej pszenicy i maku z dodatkiem bakalii: rodzynek, orzechów i migdałów. Kutia na Wigilię pojawiała się w kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i...

Czytaj więcej
Kutia
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna z gotowanej pszenicy i maku z dodatkiem bakalii: rodzynek, orzechów i migdałów. Kutia na Wigilię pojawiała się w kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawnej polskiej kuchni kresowej. Dziś kutię można spotkać w wigilijnym menu na Lubelszczyźnie, Białostocczyźnie, na Podkarpaciu.

Jak zrobić kutię

Składniki na kutię w okresie przedświątecznym są łatwo dostępne, Słodki przysmak przygotowuje się z maku, pszenicy, miodu, rodzynek, migdałów, orzechów i słodkiej śmietanki. Mak i pszenicę moczymy i gotujemy, po ostudzeniu mak zemleć i wymieszać z pozostałymi składnikami. Orzechy i migdały do kutii blanszujemy i siekamy na drobne kawałki.

Pszenica na kutię

Przed świętami pszenicę na kutię można kupić w supermarketach i na lokalnych targach, dostępna jest także w sklepach ze zdrową żywnością. Pszenicę można także zastąpić grubą kaszą – najlepszym tego typu zamiennikiem jest pęczak.

Błyskawiczna kutia

Przepis na kutię nie jest skomplikowany, ale nieco czasochłonny. W wersji błyskawicznej do przygotowania kutii można użyć gotowej masy makowej. W wielu domach tradycyjną kutię na wigilijnym stole zastąpiły kluski z makiem.