Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Soki warzywne

Soki warzywne

Soki warzywne są łatwo przyswajalne, zawierają mnóstwo witamin, których – podając warzywa w takiej formie – nie niszczy wysoka temperatura. To również bogactwo antyoksydantów. Zdrowy sok z warzyw...

Czytaj więcej
Soki warzywne
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Soki warzywne są łatwo przyswajalne, zawierają mnóstwo witamin, których – podając warzywa w takiej formie – nie niszczy wysoka temperatura. To również bogactwo antyoksydantów.  

 Zdrowy sok z warzyw

To propozycja na drugie śniadanie do pracy czy porcję witamin dla dzieci, które nie przepadają za warzywami – najwartościowsze soki warzywne to te przygotowane w domu. Wyciśnięty w sokowirówce sok marchewkowy czysty lub z dodatkiem jabłka czy malin to zdrowsza alternatywa dla sklepowych soków zawierających cukier.

Jakie warzywa na sok wybrać?

Jarmuż, seler naciowy, natka pietruszki i szpinak to najczęściej miksowane warzywa. Z dodatkiem wody i sezonowych owoców uzyskasz lekko słodki smak, w zależności od preferencji bez konieczności dosładzania soków. Sok przygotujesz w wyciskarce, a owocowo-warzywny z marchewki, selera naciowego czy buraków w sokowirówce. Do soków z sokowirówki warto dodać jabłka – nie tylko mają sporo soku, ale te wzbogacą i nieco osłodzą smak napoju. Sok z buraka to bogactwo żelaza, przygotujesz go miksując surowe buraki z ogórkiem (koniecznie ze skórką) i odrobiną wody. Do smaku możesz dodać sok z cytryny, a także jagody lub maliny. Jeśli buraki są niesłodkie, wzbogać smak przekąski miodem.

Przepis na sok z warzyw jest banalnie prosty – obrane warzywa blendujemy z dodatkiem wody albo przeciskamy przez sokowirówkę lub wyciskarkę. Domowe soki najlepiej pić od razu po przyrządzeniu