Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Co na podłogę w kuchni: płytki czy drewno?

Co na podłogę w kuchni: płytki czy drewno?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

 

Podłoga, w połączeniu z wykończeniem ścian, meblami i dodatkami, jest w stanie zbudować spójny styl każdego wnętrza. Dlatego wybór materiału, którym wyłożymy kuchenną podłogę jest tak ważny. Dylematy osób, które remontują lub urządzają kuchnię po raz pierwszy dotyczą zwykle jednej kwestii: co położyć na podłogę w kuchni?

Czym się kierować, wybierając podłogę do kuchni?

Istnieje kilka wskazówek, którymi możesz kierować się podczas zakupu. Popatrz na kolorystykę wnętrza – mozaika ułożona na podłodze może korespondować z kolorem ścian i barwą kuchennych dodatków. Z kolei naturalnie szary beton architektoniczny uspokoi pomieszczenie pełne intensywnych kolorów i wyrazistych form. Zastanów się, czy wymarzone tworzywo do wykończenia kuchni będzie odporne na uszkodzenia, ścieranie i wilgoć. Upadające talerze, częste zamiatanie, pryskająca woda i tłuszcz to wyzwania, którym podłoga musi sprostać każdego dnia.

Warto wybrać takie rozwiązanie, które spełni potrzeby wszystkich domowników – śliska podłoga może okazać się problemem dla zwierząt czy dzieci, które dopiero uczą się chodzić. Ważna jest też „temperatura” materiału: chłodne w dotyku płytki będą mniej przyjemne niż cieplejsze drewno. Nie bez znaczenia pozostaje budżet (decydując się na płytki ceramiczne do kuchni, można kupić je w mocno zróżnicowanych cenach) i łatwość montażu – drobne wzory na posadzce układa się zupełnie inaczej niż większe panele.

Miej na uwadze również to, ile czasu zajmie Ci sprzątanie danej podłogi, np. minusem płytek ceramicznych z jasnymi fugami jest ryzyko szybkiego ściemnienia, ponieważ łatwo łapią brud.

 

Po więcej porad dotyczących sprzątania sięgnij do artykułu Jak utrzymać porządek w domu.

Kamień naturalny

Zaletą kamienia naturalnego jest na pewno jego oryginalność. W przypadku tego materiału mamy do czynienia z niepowtarzalnymi deseniami i odcieniami – takich samych nie znajdziesz w żadnej innej kuchni. Twardość, trwałość, odporność na wilgoć i wysoką temperaturę – to tylko niektóre z zalet kamienia naturalnego. Wielbiciele podłóg w formie jednolitej, błyszczącej tafli decydują się najczęściej na użycie marmuru lub granitu. Zaletą tego drugiego jest kwasoodporność, natomiast pierwszy źle znosi kwasy spożywcze (pochodzące np. z owoców) i żrące środki chemiczne. Jednak oba tworzywa doskonale wpiszą się we wnętrza urządzone z nutą elegancji.

Co na podłogę w kuchni: płytki czy drewno? - zdjęcie 1

Płytki ceramiczne

To zdecydowanie najpopularniejszy pomysł na podłogę w kuchni w polskich domach. Płytki są stosunkowo tanie, odporne na ścieranie, a przy tym pozwalają na stworzenie interesujących aranżacji. Orientalne, geometryczne, pełne kolorów wzory przyciągają wzrok i świetnie odnajdą się w roli mocnego akcentu w kuchennej przestrzeni. Pamiętaj, że wtedy reszta użytych barw powinna być stonowana.

Kilka ostatnich sezonów to wzrost popularności heksagonów, czyli płytek w kształcie plastra miodu. Ciekawa forma zachęca do tego, by zastosować je w zastępstwie kwadratowych i prostokątnych płytek. Heksagonalna kompozycja na podłodze stworzy wrażenie trójwymiarowości. Połącz sześciokąty z innym materiałem wykończeniowym np. drewnianymi deskami. Taki pomysł przypadnie do gustu właścicielom kuchni otwartej na salon – heksagony będą płynnie przechodzić między aneksem, a częścią wypoczynkową, łącząc te dwie strefy.

Beton architektoniczny

Masz kuchnię, która wpisuje się w styl industrialny, glamour, a może minimalistyczny? Beton kojarzony jest z szarością, ale spokojnie można nadać mu chcianą fakturę i przełamać kolorystyczną nudę. To sposób na modną podłogę w kuchni. „Betonowy” efekt zwielokrotnisz, umieszczając w pomieszczeniu blat z tego samego materiału.

Beton architektoniczny na podłodze wymaga impregnacji, ponieważ nie wchłania wilgoci, ale mogą mu zaszkodzić tłuste plamy. Dodatkowo płyty betonowe wygłuszają niepożądane odgłosy – hałas rozsypanych sztućców nie rozniesie się echem po całym mieszkaniu.

Podłoga z drewna naturalnego

Drewniana podłoga ociepli każdą kuchnię i (jak żaden inny materiał) pomoże stworzyć w niej prowansalski, rustykalny lub skandynawski klimat. Przytulność idzie w parze z trwałością – podłoga z drewna naturalnego to inwestycja na lata. Co zrobić, by służyła nam jak najdłużej? Wybierz deski z drzew liściastych (dąb, buk, klon) lub egzotycznych, a potem naolejuj lub pokryj warstwą lakieru. Inaczej podłoga pod wpływem wody może ulec deformacji.

Co na podłogę w kuchni: płytki czy drewno? - zdjęcie 2

Zdecyduj się na drewno o równomiernym usłojeniu, bez sęków i w jednolitym odcieniu. Jeśli obawiasz się, że pomimo cyklinowania na Twojej podłodze pojawią się nieestetyczne rysy, np. po odkurzaczu, wypróbuj Relaxx'x Ultimate Prosilence64, z końcówką przystosowaną do czyszczenia parkietu.

Nie wiesz, co bardziej Ci odpowiada: płytki czy klepki? Postaw na kompromis – wybierz podłużne płytki imitujące drewno np. gres, który na pierwszy rzut oka będzie identyczny jak naturalny materiał. Dzięki temu kuchnia zyska trwalsze i bardziej higieniczne wykończenie. Od teraz żadna plama z rozlanego soku nie będzie Ci straszna.

Panele podłogowe

Laminowane panele podłogowe są nieco mniej eleganckie od naturalnego drewna, za to sporo tańsze. Za ich pomocą połączysz salon z kuchnią. Jednolita podłoga sprawi, że pomieszczenia wydadzą się większe. Nic nie stoi na przeszkodzie, by panele uzupełniły kompozycję z płytek – ułóż je symetrycznie lub „rozrzuć” niedbale po podłodze.

Ten rodzaj wykończenia pozytywnie zaskakuje podwyższoną odpornością, szczególnie, jeśli wybierzesz te oznaczone symbolem 23 (do intensywnie eksploatowanych wnętrz). Minusem paneli podłogowych jest fakt, że nie tłumią odgłosu kroków, towarzyszących przygotowywaniu posiłków czy wizytom gości.

Co na podłogę w kuchni: płytki czy drewno? - zdjęcie 3

Podłoga korkowa

Masz dosyć porozbijanych szklanek i poobijanych garnków? Wypróbuj powierzchnie pokryte korkiem, które cechuje duża elastyczność. Bardzo trudno je wgnieść, a jeśli już tak się stanie, korek szybko wraca do poprzedniej formy. Podłoga korkowa podnosi komfort użytkowania kuchni – izoluje od hałasów, zatrzymuje ciepło i nie przyciąga kurzu, co docenią alergicy. W strefach narażonych na wilgoć, np. przy zlewie, korek na podłogę warto polakierować.

Mozaika

Sposobem na efektowną podłogę w kuchni będzie także mozaika. Drobne, wymagające precyzji w układaniu, elementy stworzą imponującą całość. Dzięki małym płytkom na kuchennej podłodze wyczarujesz ludzką lub zwierzęcą postać. Możesz też pójść w stronę modnych od kilku sezonów motywów botanicznych. Pozwolisz by na Twojej posadzce zakwitły mozaikowe kwiaty i wyrosły wiecznie zielone drzewka? A może skłaniasz się bardziej ku geometrii i marzysz o tym, by Twoją podłogę ozdobił wzór szachownicy?

Co na podłogę w kuchni: płytki czy drewno? - zdjęcie 4

Szachownica

Klasyczna czerń i biel sąsiadujących ze sobą kwadratów to kompozycja, która wizualnie powiększy nawet małą kuchnię. Szachownica odwróci uwagę od nieidealnych ścian, a plamy i zbierający się kurz nie będą tak bardzo widoczne, jak na jednolitej podłodze. Dwubarwna plansza może też wydłużyć lub poszerzyć pomieszczenie o nietypowych rozmiarach.

Mozaika w karo wpasuje się w kuchnię, zarówno w stylu romantycznym, jak i nowoczesnym. Nie musisz użyć kontrastowego wzoru, by pomieszczenie nabrało charakteru. Baw się kolorem: biało-beżowa czy biało-szara szachownica również spełni swoje zadanie, czyli nada kuchni łagodności. Do tradycyjnej szachownicy dobierz dodatki w kolorze ognistej, energetycznej czerwieni, która pobudzi Cię rano lepiej niż podwójne espresso.

Wybierając materiał do pokrycia podłogi w kuchni, zwracaj przede wszystkim uwagę na praktyczność rozwiązania. Nie zapominaj jednak o walorach estetycznych. W końcu kuchnia musi sprawiać Ci też radość.