Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Czym i jak myć lodówkę?

Czym i jak myć lodówkę?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Czyszczenie lodówki – kiedy?
  2. Czym i jak umyć lodówkę?
  3. Po umyciu lodówki

Spośród wszystkich sprzętów AGD, to właśnie lodówka wymaga największej uwagi. Pozostaje przecież w nieustannym kontakcie z żywnością, która trafia wprost na nasze talerze. Dowiedz się, jak prawidłowo dbać o lodówkę: jak ją wyczyścić, których preparatów użyć, jak usunąć z lodówki zapachy i pleśń.

Czyszczenie lodówki – kiedy?

Nieprzyjemny zapach z lodówki

Jeśli w lodówce unosi się dobrze wyczuwalny, nieprzyjemny zapach, bardzo prawdopodobne, że jakiś produkt uległ zepsuciu. W pierwszej kolejności zlikwiduj źródło problemu i przemyj miejsce, w którym leżała zakażona żywność.

Obecność pleśni i innych niepokojących zmian

Zachowaj szczególną czujność w przypadku produktów z pleśnią, która wytwarza szkodliwe dla organizmu toksyny. Jeśli zapach nie zniknie, a pleśń zacznie się rozprzestrzeniać (mimo że zepsuta żywność wylądowała w koszu), pora gruntownie umyć lodówkę!

Czyszczenie lodówki po dłuższym nieużywaniu

Przed wakacyjnym wyjazdem lub inną, dłuższą nieobecnością, opróżnij lodówkę z produktów, które mogą ulec szybkiemu zepsuciu. Po powrocie ponownie skontroluj jej zawartość, wyczyść urządzenie i dopiero wtedy umieść w środku nowe zapasy.

Czym i jak myć lodówkę? - zdjęcie 1

Czym i jak umyć lodówkę?

Mycie lodówki – zasady ogólne

Przed umyciem lodówki, należy odłączyć urządzenie od prądu i wyjąć całą jego zawartość. Czyszczenie tradycyjnych chłodziarko-zamrażarek wiążę się z koniecznością ich ręcznego rozmrożenia. Nowoczesne lodówki z funkcją NoFrost, które znajdziesz w ofercie marki Bosch, pozwalają zapomnieć o tej wyjątkowo nielubianej czynności. Ich wnętrze nigdy nie pokrywa się lodem ani szronem, bo jest rozmrażane automatycznie.

Przy okazji gruntownych porządków, należy przejrzeć żywność i wyrzucić do kosza produkty przeterminowane, nadgniłe i pokryte pleśnią. Pamiętaj, że odcięcie zepsutego fragmentu warzywa czy owocu nie rozwiązuje problemu, bo część, która wygląda zdrowo, może okazać się już zainfekowana.

Lodówkę trzeba umyć bardzo starannie – zarówno od środka, jak i na zewnątrz. Części ruchome, takie jak półki czy szuflady, należy wyjąć, przenieść w okolice zlewu i wyczyścić pod bieżącą wodą. W trakcie mycia lodówki nie wolno zapomnieć o otworze odpływowym i uszczelkach, w których lubi osadzać się brud.

Najważniejsze pytanie brzmi: czym myć lodówkę? Do tego celu sprawdzą się najlepiej domowe specyfiki oraz łagodne środki czyszczące, które nawet jeśli wejdą w kontakt z żywnością, będą bezpieczne dla zdrowia.

Czym i jak myć lodówkę? - zdjęcie 2

Roztwór octu

Jeśli nie zabrania tego producent, możesz umyć lodówkę roztworem octu spirytusowego i wody w proporcjach 1:1. Ten niedrogi, w pełni ekologiczny środek skutecznie czyści i odkaża brudną powierzchnię, a przy okazji zwalcza nieprzyjemne zapachy. Sam ocet wydziela wprawdzie intensywną woń, ale szybko wietrzeje, nie pozostawiając po sobie żadnego śladu.

Mycie lodówki octem jest banalnie proste. W ramach przygotowań należy odłączyć urządzenie od prądu, wyjąć całą jego zawartość, wymieść resztki jedzenia i skontrolować stan przechowywanej żywności. Żeby przeprowadzić mycie właściwe, wystarczy nasączyć gąbkę roztworem i przetrzeć całą powierzchnię lodówki, od góry do dołu. Zapach octu ulotni się samoistnie, ale na wszelki wypadek możesz przemyć urządzenie jeszcze raz – za pomocą gąbki zwilżonej w ciepłej wodzie. Do wyczyszczenia półek i elementów ruchomych wykorzystaj przygotowany roztwór, delikatny płyn do mycia naczyń albo zmywarkę.

Soda oczyszczona

[cytat autor="Dorota Szelągowska" text="Z większością trudnych zabrudzeń upora się soda oczyszczona. Z jej pomocą usuniesz resztki jedzenia, które przykleiły się do ścianek lodówki oraz zneutralizujesz nieprzyjemne zapachy."]

Czym i jak myć lodówkę? - zdjęcie 3

Zacznij porządki od wyłączenia lodówki. Wyjmij i starannie przejrzyj zgromadzone zapasy w poszukiwaniu zepsutych produktów. Następnie wymieszaj sodę z dodatkiem wody w taki sposób, żeby uzyskać konsystencję gęstej pasty, rozprowadź preparat na ściankach lodówki i usuń za pomocą czystej ściereczki po upływie 10-15 minut. Na koniec starannie przemyj powierzchnię gąbką namoczoną w ciepłej wodzie.

Specjalistyczne środki czyszczące do lodówek

Spośród dostępnych na rynku preparatów najlepiej spiszą się płyny i spraye do mycia lodówki. Przygotowując urządzenie do czyszczenia, trzymaj się utartego schematu: odłącz lodówkę od prądu, wyjmij i skontroluj jej zawartość, wymieć okruchy. Sposób użycia preparatu może różnić się w zależności od produktu, dlatego przestrzegaj instrukcji zamieszczonych na etykiecie oraz zaleceń producenta lodówki.

Po umyciu lodówki

Nieprzyjemny zapach z lodówki

Gdy umyjesz każdy zakamarek urządzenia, pozostaw lodówkę do całkowitego wyschnięcia lub osusz jej ścianki czystą ściereczką. Zastosuj tę samą zasadę w przypadku ruchomych elementów. Czysta i sucha lodówka może zostać na powrót podłączona do prądu i wypełniona żywnością. Pamiętaj, żeby umieścić w niej tylko takie produkty, które są świeże i zdatne do spożycia.

Chociaż często o tym zapominamy, temperatura w lodówce jest zróżnicowana. Aby przedłużyć świeżość produktów i zwalczyć nieprzyjemne zapachy, należy prawidłowo rozmieścić żywność na półkach. Na samym dole powinny znaleźć się warzywa, owoce i mięsa, wyżej nabiał, dżemy, sosy i napoczęte produkty. Optymalne warunki do przechowywania zapewnią lodówki Bosch z funkcją VitaFresh, wyposażone w dwie pojemne szuflady z możliwością regulacji temperatury i poziomu wilgotności. Umieszczone w nich warzywa, owoce, mięsa i ryby mogą zachować świeżość nawet trzykrotnie dłużej!

Czym i jak myć lodówkę? - zdjęcie 4

Niektóre produkty, takie jak sery czy wędliny, należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach, bo wydzielają mocny zapach, który przenika do innych potraw. Skuteczne rozwiązanie tego problemu oferują lodówki Bosch z filtrem węglowym AirFresh, który absorbuje intensywne zapachy, pozostawiając wnętrze urządzenia czystym i świeżym.

Regularny przegląd i czyszczenie lodówki

Aby utrzymać lodówkę w dobrej kondycji, należy regularnie przeglądać jej zawartość (raz na tydzień) i czyścić całe urządzenie (raz na 2-3 miesiące). Kontrola zapasów stanie się łatwiejsza, jeśli wybierzesz lodówkę Bosch z funkcją Easy Access Shelf, która pozwala na pełne wysunięcie półek. W mgnieniu oka wyciągniesz ze środka wszystkie produkty i odstawisz je z powrotem na miejsce. Nawet jeśli lodówka pęka w szwach!