Monika Lemko oswaja warzywa w Cooking Challenge!

Smaczne, zdrowe i kolorowe! Monika Lemko przyszła do Cooking Challenge, aby pokazać, że warto zaprzyjaźnić się z warzywami.

Rigatoni z podsmażonymi warzywami z nutą wędzonej papryki Moniki Lemko

Rigatoni z podsmażonymi warzywami z nutą wędzonej papryki Moniki Lemko

Opis wykonania

35 min
Łatwe
dla 4 osób

Rigatoni to jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronów we Włoszech. W wersji Moniki Lemko podany ze smakowitymi warzywami.


  1. Cebulę pokrój w kostkę, kalarepę i cukinię w słupki, a brokuł i kalafior podziel na mniejsze różyczki.

  2. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente.

  3. W tym czasie przygotuj warzywa.

  4. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę z kalarepą.

  5. Następnie dodaj brokuły i cukinię, całość podsmaż często mieszając, dopraw solą.

  6. Kalafior i brokuły powinny być al dente.

  7. Rada: żeby jeszcze przyśpieszyć czas podsmażania, możesz na chwile przykryć pokrywą, pod wpływam pary szybciej zmiękną.

  8. Dodaj ugotowany makaron, dopraw pieprzem, papryką wędzoną, suszonymi pomidorami z chili i mieszamy.

  9. Szczypiorek posiekaj, bazylię pokój na mniejsze kawałki (jeśli listki są duże).

  10. Do makaronu z warzywami dodaj szczypiorek, bazylię i podawaj ze świeżo startym serem.


Cooking Challenge
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena