Fotografia kulinarna:Obiektywnie apetyczne

Fotografia kulinarna:Obiektywnie apetyczne

Co zrobić, by wydobyć z każdej potrawy smakowite piękno, które zachwyci znajomych lub czytelników naszego kulinarnego bloga? Jak fotografować dania na talerzu, by dodać im smaku i sprawić, że już samo zdjęcie potrawy potrafi nasycić nasze oczy? Gościem specjalnym i ekspertem trzecich warsztatów Akademii Smaku Siemens będzie Leszek Szurkowski - fotograf, grafik i projektant współpracujący
z marką Nikon.

W trakcie trzeciego spotkania w Centrum Domowych Inspiracji o tajnikach kulinarnej fotografii opowie znany fotograf, grafik i wykładowca akademicki - Leszek Szurkowski. Ekspert Akademii Smaku będzie pracował na potrawach przygotowanych przez naszych gości i szefa kuchni Konrada Birka. Każdy z uczestników naszych warsztatów, będzie więc miał okazję nie tylko spróbować dań przygotowanych przez szefa kuchni Akademii Smaku Siemens, ale także dowiedzieć się, ale także dowiedzieć się, jak je fotografować, aby zdjęcie oddawało to, co w rzeczywistości postrzegamy trzema zmysłami: smakiem, węchem i wzrokiem.

Już wkrótce zdradzimy nazwiska blogerów kulinarnych, którzy będą mogli szlifować swój warsztat fotograficzny pod okiem specjalistów Akademii Smaku Siemens i Akademii Nikona. Przypominamy, że każdy
z zaproszonych blogerów może zabrać ze sobą jednego z czytelników bloga.

 

fot. Margotka • ILLUCUCINA.blogspot.com

Tematem trzeciego spotkania Akademii Smaku Siemens była fotografia kulinarna. Nasi goście mogli
nie tylko skosztować wyśmienitych potraw przyrządzonych pod czujnym okiem szefa kuchni - Konrada Birka,
ale także dowiedzieć się, co zrobić, by wykonane zdjęcia smakowitych dań zachwycały także wizualnie.


Atmosfera spotkania od początku była wyśmienita. Na warsztaty fotograficzne Akademii Smaku Siemens przyjechało prawie 20 blogerów kulinarnych i fotograficznych. Wśród nich znaleźli się m.in.:  Adriana Baran, Małgorzata Gromiec, Magdalena Teresiak, Anna Dorowolańska, Edyta Kusińska, Katerina Kozlova, Katarzyna Ceran, Maria Romańska oraz Kacper Korzeniowski z Artique.pl. Rad dotyczących fotografii udzielał Leszek Szurkowski - fotograf, grafik, wykładowca akademicki i ekspert Akademii Nikona.

Spotkanie rozpoczęło się wykładem teoretycznym, w tym czasie w kuchni powstawały smakowite i wykwintne dania, które następnie uczestnicy warsztatów mogli sfotografować, wykorzystując w praktyce wiedzę zdobytą
w czasie wykładu Szurkowskiego. Oczywiście nasz ekspert poprowadził także część praktyczną, którą zwieńczyła degustacja uwiecznionych potraw.

Uczestnicy warsztatów z zaciekawieniem słuchali naszego eksperta, który w Centrum Domowych Inspiracji
w Warszawie zdradzał tajniki wiedzy fotograficznej. Efekty szkolenia praktycznego będzie można zobaczyć już wkrótce na blogach naszych uczestników.