Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszne babeczki z zaskakującym głównym składnikiem jakim jest ciecierzyca powszechnie używana do wykonywania dania obiadowych. Dania wegetariańskie potrafią zaskoczyć!

Składniki

puszka ciecierzycy
2,5 łyżka kakao
1 łyżeczka proszek do pieczenia
2 szt. jajka
380 g jogurt naturalny
1,5 łyżka ksylitol
1 szczypta olejek waniliowy
1 garść płatki migdałów
1 - 1,5 szklanka mleko
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. budyń czekoaldowy
1 szczypta wiórki kokosowe
10 g jagody goji

Opis wykonania

Budyń czekoladowy i waniliowy gotujemy w około 0,5 szklanki mleka z dodatkiem stewii - konsystencja ma być bardzo gęsta. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie w misie blendera umieszczamy odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, proszek do pieczenia, jajka, 200 g jogurtu naturalnego, olejek waniliowy, płatki migdałów, ksylitol.

Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do dwóch misek. Do jednej dodajemy 1,5 łyżeczki ciemnego kakao. Tak przygotowanymi masami wypełniamy nasze foremki do połowy. Następnie na jasną masę wykładamy budyń czekoladowy natomiast na ciemną waniliowy.

Uzupełniamy foremki resztą przygotowanego ciasta. Babeczki pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wierzch jasnych babeczek został pokryty kremem czekoladowym powstałym z 180 g jogurtu naturalnego połączonego z 1 łyżeczką kakao i stewią. Dodatkową dekoracją są wiórki kokosowe oraz jagody goji.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych