Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Barszcz chrzanowy z białą kiełbasą

Barszcz chrzanowy z białą kiełbasą
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Barszcz chrzanowy z białą kiełbasą to idealne połączenie ostrego smaku chrzanu z delikatnością białej kiełbasy. To danie, będące esencją polskiej kuchni, zachwyca nie tylko głębią smaku, ale też prostotą wykonania. Idealne na rodzinny obiad czy uroczyste okazje.

Składniki

0,5 l - zakwasu żurku śląskiego
1 szt. - kości wędzonej
3-4 szt. - liści laurowych
3-4 ziarna - ziela angielskiego
2 szt. - marchewki
2 szt. - pietruszki
150 g - chrzanu tartego
150 ml - kwaśnej śmietany 18%
5 szt. - kiełbasy parzonej
3 szt. - cebuli
5 ząbek - czosnku
1 łyżka - mąki
5-6 łyżek - kiełków rzeżuchy
- pieprz biały i sól do smaku
- majeranek

Opis wykonania

To idealny barszcz wielkanocny z chrzanem, który kusi swoim smakiem i aromatem. Sekret udanej zupy tkwi w esencjonalnym, mięsnym wywarze. Dowiedz się, jak ugotować barszcz chrzanowy w jeden dzień!

Do garnka z wodą dodajemy wędzoną kość (barszcz można przygotować też na żeberkach), liść laurowy, ziele angielskie, obraną marchewkę, pietruszkę, majeranek oraz dwie łyżki rzeżuchy. Gotujemy wywar około godziny na średnim ogniu.

W międzyczasie pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę smażymy na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Całość podlewamy wywarem i dusimy pod przykryciem 15 minut. Pod koniec doprawiamy majerankiem i dodajemy do garnka z barszczem wielkanocnym.

Sprawdź jak zrobić swoją domową kiełbasę?

Aby zrobić barszcz biały z chrzanem, trzeba przygotować jego bazę: zakwas, śmietanę, mąkę, chrzan oraz rozgnieciony czosnek wymieszać w misce do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przecedzony przez sitko płyn wlewamy do białego barszczu chrzanowego. Całość gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku

Podawanie barszczu chrzanowego z białą kiełbasą może być urozmaicone różnymi dodatkami, które nie tylko wzbogacą smak, ale również dodadzą atrakcyjności wizualnej. Do najpopularniejszych dodatków należy ugotowane jajko, łyżka kwaśnej śmietany, pokrojone i ugotowane ziemniaki, a także  świeże zioła (pietruszka, koperek) oraz chleb lub grzanki chlebowe.

Sprawdź: Jak zrobić wielkanocny chrzan?

Podanie

Barszcz biały z chrzanem na wędzonce serwujemy w głębokim talerzu z białą kiełbasą, cebulą oraz z kiełkami rzeżuchy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych