Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszny, prosty barszcz. Tradycyjne polskie zupy są najpyszniejsze. Polecam

Składniki

Z ziemniakami i złocistą cebulką.
Z ziemniakami i złocistą cebulką.
1.5 kg buraków
1.5 kg ziemniaków
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
3 średnie cebule
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
5-6 ziela angielskiego i liścia laurowego
sok z jednej cytryny
100g. masła
2 soczyste jabłka
6 ząbków czosnku

Opis wykonania

Do dużego garnka wrzucamy kość wędzoną,porcję rosołową,obraną marchewkę,pietruszkę,jabłka dodajemy ziele angielski,liść laurowy,zalewamy wodą lekko solimy gotujemy wywar ok.1h. na średnim ogniu.W między czasie ziemniaki obieramy,płuczemy gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości,odcedzamy,przeciskamy przez praskę.Cebulę obieramy,kroimy w drobną kosteczkę,smażymy na rumiano z dodatkiem masła,mieszamy z ziemniakami.Wywar odcedzamy.Do wywaru dodajemy potarte na tarce buraki,zmiażdżony czosnek,wlewamy sok z cytryny,doprawiamy do smaku,zagotowujemy.Barszcz przecedzamy przez gęste sito,sprawdzamy smak.Ziemniaki porcjujemy na talerze,zalewamy barszczem,posypujemy zieloną pietruszką.SMACZNEGO.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy