Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chleb gryczany

Opis wykonania

Chleb gryczany, który przygotowany jest tylko z dwóch składników - kaszy gryczanej i wody. Jest pyszny, prosty i w stu procentach bezglutenowy. Idealny dla osób na diecie eliminacyjnej.

Chleb gryczany - krok 1

Kaszę opłucz dokładnie i wrzuć do miski, a następnie zalej wodą.

Przykryj miskę i odstaw na 24 godziny. W tym czasie możesz kilka razy zamieszać zawartością naczynia. Kasza powinna wchłonąć sporą część wody.

Chleb gryczany - krok 2

Namoczoną kaszę zmiksuj na gładką, białą masę. Jej konsystencja powinna być lejąca, przypominająca gęste ciasto na naleśniki. Dodaj sól i wymieszaj.

Keksówkę o wymiarach ok. 30 cm wyłóż papierem do pieczenia (możesz też dodatkowo delikatnie posmarować papier olejem roślinnym).

Chleb gryczany - krok 3

Wlej ciasto do formy i odstaw w ciepłe miejsce (np. do wyłączonego, zamkniętego piekarnika) na 8-9 godzin.

Po upływie tego czasu ustaw piekarnik na temperaturę 200 stopni C (na początek dolne grzanie) i piecz chleb przez godzinę.

Po 10-15 minutach, kiedy zauważysz, że chleb zaczyna ładnie rosnąć, przełącz piekarnik na grzanie dół-góra.

Po upływie 55 minut możesz sprawdzić, przy pomocy patyczka, czy chleb jest upieczony. Wbij w chleb wykałaczkę i sprawdź, czy do patyczka przylepiło się ciasto. Jeśli tak to znaczy, że jeszcze nie jest upieczony.

Chleb gryczany - krok 4

Po wyjęciu chleba z piekarnika warto od razu wyciągnąć go z formy i zdjąć papier. Gotowy chleb polecam wystudzić w środku jeszcze gorącego piekarnika (już bez formy), ale z uchylonymi drzwiczkami.