Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Chleb gryczany, który przygotowany jest tylko z dwóch składników - kaszy gryczanej i wody. Jest pyszny, prosty i w stu procentach bezglutenowy. Idealny dla osób na diecie eliminacyjnej.

Składniki

500 g - kaszy gryczanej niepalonej
600 ml - wody
1 łyżka - soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
420 kcal
Tłuszcz
3.9 g
Węglowodany
86.6 g
Błonnik
15 g
Białko
7.4 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Kaszę opłucz dokładnie i wrzuć do miski, a następnie zalej wodą.

Przykryj miskę i odstaw na 24 godziny. W tym czasie możesz kilka razy zamieszać zawartością naczynia. Kasza powinna wchłonąć sporą część wody.

Namoczoną kaszę zmiksuj na gładką, białą masę. Jej konsystencja powinna być lejąca, przypominająca gęste ciasto na naleśniki. Dodaj sól i wymieszaj.

Keksówkę o wymiarach ok. 30 cm wyłóż papierem do pieczenia (możesz też dodatkowo delikatnie posmarować papier olejem roślinnym).

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Wlej ciasto do formy i odstaw w ciepłe miejsce (np. do wyłączonego, zamkniętego piekarnika) na 8–9 godzin.

Po upływie tego czasu ustaw piekarnik na temperaturę 200 stopni (na początek dolne grzanie) i piecz chleb przez godzinę.

Po 10–15 minutach, kiedy zauważysz, że chleb zaczyna ładnie rosnąć, przełącz piekarnik na grzanie dół-góra.

Po upływie 55 minut możesz sprawdzić, przy pomocy patyczka, czy chleb jest upieczony. Wbij w chleb wykałaczkę i sprawdź, czy do patyczka przylepiło się ciasto. Jeśli tak to znaczy, że jeszcze nie jest upieczony.

Po wyjęciu chleba z piekarnika warto od razu wyciągnąć go z formy i zdjąć papier. Gotowy chleb polecam wystudzić w środku jeszcze gorącego piekarnika (już bez formy), ale z uchylonymi drzwiczkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych