Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

FIT ŚNIADANIE: Chleb żytni na naturalnym zakwasie

FIT ŚNIADANIE: Chleb żytni na naturalnym zakwasie

Opis wykonania

480 min
Łatwe
dla 8 osób

Idealny jako podstawa kanapek!

Chleb nieodłącznie towarzyszy nam każdego dnia. Przygotowany na naturalnym zakwasie, wzbogacony o ulubione dodatki na stałe zagości w Twojej kuchni.



Opis przygotowania:



  1. Najbardziej czasochłonne jest przygotowanie zakwasu - zajmuje to aż 5 dni. Zacznij od zmieszania w dużym naczyniu 100 g mąki żytniej i 100 ml wody. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 24 godziny. Po tym czasie dodaj kolejne 100 g mąki oraz 100 ml wody, wymieszaj, przykryj i odstaw na kolejne 24 godziny. Postępuj tak przez 4 dni. Kiedy dodasz ostatnią porcję mąki i wody odstaw zakwas pod przykryciem na 12 godzin, a nie jak wcześniej na 24 godziny. Po tym czasie zakwas jest gotowy i pora przystąpić do przygotowania masy na chleb.

  2. Wymieszaj 300 g zakwasu, przyprawy, mąkę żytnią (typ 2000 i typ 720) oraz ulubione dodatki.

  3. Umieść w wysmarowanej olejem kokosowym foremce i odstaw w ciepłe miejsce na około 6 godzin.

  4. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 50-60 minut. Tu warto również skorzystać z żaroodpornego naczynia z wodą, które należy umieścić na najniższej półce w piekarniku i wyjąć po 15 minutach pieczenia.

  5. Gotowy chleb pozostaw do ostygnięcia.

Jacek Bilczyński
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Co wiesz o savoir-vivre?

1. Jak elegancko jeść pieczywo?

 1. Jak elegancko jeść pieczywo?