Czekoladowe babeczki de lux z kaszy jaglanej
4 porcje
40 min
Średnie
Rozpływające się w ustach babeczki to świetny czekoladowy deser.
Składniki
300 g kasza jaglana
7 szt. białka jaj
3/4 łyżeczka kakao
100 g mleko kokosowe
4 łyżka cukier
1 łyżeczka proszek do pieczenia
40 g gorzka czekolada
5 łyżka żurawina
Czekoladowe babeczki de lux z kaszy jaglanej
Czekoladowe babeczki de lux z kaszy jaglanej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gotujemy kaszę, spłukujemy ją zimną wodę i odcedzamy. Przekładamy ją do miski, dodajemy białka jaj, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i blendujemy.
Dodajemy do masy kakao i mleko kokosowe i ponownie blendujemy. Powstałą masę nakładamy do 3/4 wyskokści foremki, dekorujemy żurawiną, kawałkami gorzkiej czekolady. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 min.
Doglądamy muffinek, można pod koniec na kilka minut włączyć termoobieg. Wyciągamy babeczki, dajemy im chwilę odpocząć. Nakładamy na talerz. Świetnie smakują w towarzystwie truskawek, które nadają świeżości deserowi. Smacznego!
Komentarze