Tradycyjny, domowy pasztet wielkanocny
12 porcje
180 min
Łatwe
4.5 (Ilość ocen: 4)
Pasztet na Wielkanoc wcale nie musi być wymagający!
Składniki
0,5 kg - wołowiny
0,5 kg - wątróbki drobiowej
1 kg - wieprzowiny
1 kg - cielęciny
20 dkg - słoniny
4 szt. - cebuli
1 główka - czosnku
2 szt. - bułki
8 szt. - jajka
2 szt. - liści laurowych
2 szt. - gałki muszkatołowej
10 ziaren - jałowca
10 ziaren - czarnego pieprzu
9 ziaren - ziela angielskiego
0,25 łyżeczki - imbiru sproszkowanego
2 łyżki - masła + do posmarowania formy
- sól, pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
567.75 kcal
Tłuszcz
33 g
Węglowodany
11.25 g
Błonnik
56.3 g
Białko
1.5 g
Sól
1.66 g
Tradycyjny, domowy pasztet wielkanocny
Tradycyjny, domowy pasztet wielkanocny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Proponuję przygotować pyszny domowy pasztet z różnych gatunków mięsa. To mieszanka mięsa wieprzowego, wołowego i cielęciny, wzbogacona przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym, imbirem, gałką muszkatołową i jałowcem. Użyte przyprawy nadają mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Pasztet ma idealną, zwartą konsystencję, która pozwala kroić go na cienkie plastry.
Pasztet zawsze serwuję na kromce chleba w towarzystwie konfitury żurawinowej i listków świeżego rozmarynu.
- Mięso umyj, pokrój na średniej wielkości kawałki. Słoninę pokrój w cienkie paski.
- Na dnie dużego garnka ułóż słoninę, następnie dodaj wołowinę oraz cielęcinę. Dorzuć dwie pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj 1/4 łyżeczki soli. Całość duś pod przykryciem przez ok. godzinę.
- W drugim garnku umieść wieprzowinę, dwie pokrojone w kostkę cebule, dwa liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i podlej wodą. Całość duś pod przykryciem przez ok. godzinę.
- Wątróbkę obsmaż na maśle na patelni.
- W sosie z duszonej wołowiny i cielęciny namocz dwie bułki kajzerki.
- Mięso i namoczone bułki zmiel w robocie kuchennym (wykorzystaj końcówkę do mielenia mięsa).
- Przygotuj przyprawy – w moździerzu utrzyj: gałkę, jałowiec, ziarna pieprzu, resztę ziela angielskiego i imbir.
- Do masy dodaj przygotowane przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw.
- Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę.
- Do mięsnej masy dodaj żółtka, łyżkę masła i wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubite białka.
- Dwie keksówki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie umieść w nich masę.
- Keksówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. godzinę.
Komentarze