Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowy sos paprykowo-pomidorowy z karmelizowaną cebulą

Domowy sos paprykowo-pomidorowy z karmelizowaną cebulą

Opis wykonania

20 min
Łatwe
dla 4 osób

Świetny do kanapek z mięsem, mięs z grilla lub piekarnika.

Sos z papryki i pomidora to standardowe rozwiązanie. My proponujemy dodatek karmelizowanej cebuli, której słodycz wydobędzie niepowtarzalny smak z przetworów pomidorowych.



Opis przygotowania:



  1. Warzywa umyj i drobno posiekaj.

  2. Do rondla wsyp cukier i po chwili dorzuć posiekaną cebulę. Podlej całość odrobiną wody.

  3. Mieszając duś cebulę z cukrem, aż cukier się roztopi, a cebula lekko przyrumieni.

  4. Do rondla dodaj masło, pozostałe warzywa, odrobinę wody i całość duś około 15 minut (do miękkości warzyw).

  5. Dopraw solą, pieprzem i chili, całość zblenduj za pomocą blendera na gładki sos.

  6. Przelej do słoiczka i szczelnie zamknij lub pozostaw do przestudzenia i podawaj.

TIP DIETETYCZNY



  • Przetwory z pomidorów i papryki zawierają duże ilości likopenu – substancji działającej przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Ponadto jest on lepiej przyswajalny dla organizmu, gdy poddaje się go obróbce termicznej niż gdy pochodzi ze świeżych warzyw.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Tomasza Jakubiaka

Jak przed ugotowaniem rozpoznać, że mule są świeże?

 Jak przed ugotowaniem rozpoznać, że mule są świeże?