Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Świetny do kanapek z mięsem, a także pieczonych lub grillowanych mięs. Doskonale komponuje się z nim wołowina, a także schab.

Składniki

1 czerwona papryka
5 pomidorów (najlepiej malinowych)
2 cebule (białe lub czerwone)
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka masła
Szczypta soli, pieprzu i chili

Opis wykonania

Sos z papryki i pomidora to standardowe rozwiązanie. My proponujemy dodatek karmelizowanej cebuli, której słodycz wydobędzie niepowtarzalny smak z przetworów pomidorowych.

Opis przygotowania:

  1. Warzywa umyj i drobno posiekaj.
  2. Do rondla wsyp cukier i po chwili dorzuć posiekaną cebulę. Podlej całość odrobiną wody.
  3. Mieszając duś cebulę z cukrem, aż cukier się roztopi, a cebula lekko przyrumieni.
  4. Do rondla dodaj masło, pozostałe warzywa, odrobinę wody i całość duś około 15 minut (do miękkości warzyw).
  5. Dopraw solą, pieprzem i chili, całość zblenduj za pomocą blendera na gładki sos.
  6. Przelej do słoiczka i szczelnie zamknij lub pozostaw do przestudzenia i podawaj.

TIP DIETETYCZNY

  • Przetwory z pomidorów i papryki zawierają duże ilości likopenu – substancji działającej przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Ponadto jest on lepiej przyswajalny dla organizmu, gdy poddaje się go obróbce termicznej niż gdy pochodzi ze świeżych warzyw.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych