Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bułki drożdżowe z borówką amerykańską

Opis wykonania

Pysze pełne owoców drożdżowe bułeczki nie tylko na weekendowy podwieczorek. Wiosną przygotowuję je z rabarbarem lub truskawkami latem borówkami. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i deser.

1. Podgrzej lekko mleko. 2. Drożdże rozpuść w mleku, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Dodaj żółtka, wlej wyrośnięte drożdże oraz masło. Wyrób gładkie i niezbyt gęste ciasto (korzystałam z miksera). Przykryj, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. 3. Wyrób ciasto (ponownie mikser) i odstaw na 30 minut. 4. Ponownie wyrób ciasto (mikser) i przełóż na stolnicę. Zrób 6 kulek. Każdą rozpłaszcz i na środek nałóż borówki wymieszane z cukrem. 5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut (u mnie było to ok. 20 minut). 6. Posyp cukrem pudrem. Smacznego