Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ciasto marchewkowe z cynamonowym lukrem

Ciasto marchewkowe z cynamonowym lukrem
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekkie, wilgotne ciasto marchewkowe z tropikalną nutą.

Składniki

2 szt. jajko
300 g drobny cukier / puder
150 ml olej roślinny
2 szt. duża, tarta marchewka
70 g suszone mango
70 g suszony ananas
50 g wiórki kokosowe
200 g mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szczypta sól
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka mielony cynamon

Opis wykonania

Piekarnik rozgrzewam d 150 C. Jajka wyjmuje z lodówki, żeby się ogrzały do temperatury pokojowej. 1. Jajka ubijam na puszystą masę, stopniowo (po łyżce) dodaję 200 g cukru, kiedy masa podwoi objętość, wlewam cienkim strumieniem (lub po łyżce) olej. 2. Do masy dodaję pokrojone drobno ananas i mango oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam łyżką. 3. Do masy przesiewam mąkę z solą i mieszam. 4. Ciasto wlewam do małej foremki (24-26 cm) i piekę około 1h, do suchego patyczka. 5. Pozostały cukier rozpuszczam w soku z cytryny i dodaję cynamon. Lukrem polewam ciasto, gdy wystygnie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych