Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Oto przepis na faszerowaną pierś, który odmieni Twoje postrzeganie klasycznych filetów z kurczaka. Odkryj, jak nasycić klasyczne mięso intensywnym smakiem gorgonzoli i zaskocz rodzinę i znajomych eleganckim daniem, które jest łatwe do przygotowania.

Składniki

600 g filetów z piersi kurczaka
klika szt. suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii
do smaku sól, czarny pieprz
1 łyżka oliwy
50 ml wytrawnego białego wina lub wermutu
50 ml rosołu drobiowego lub warzywnego
75 g mascarpone
75 g gorgonzoli
1 szczypta pieprzu cayenne
do smaku sok z cytryny

Opis wykonania

Zanim zaczniesz

Pierś z kurczaka nadziewana pomidorami, czosnkiem i bazylią z serem mascarpone i gorgonzola może być gotowana w sosie lub przygotowana z pomocą piekarnika. Bez względu na wybór obróbki cieplnej, mięso pozostaje soczyste i pełne bogatych smaków. Nadziewane piersi z kurczaka można zastąpić filetem indyka.

Sprawdź jak zrobić soczystą pierś z kurczaka

Mięso myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie należy naciąć wzdłuż filet, tworząc kieszonkę, co pozwoli przygotować faszerowaną pierś w kurczaka.

Warzywa umyć i posiekać na drobno za pomocą blendera kielichowego pomidory, czosnek i bazylię, dodać sól i pieprz. Napełnić kieszonki farszem. Filety posypać z wierzchu solą i pieprzem.

Natłuścić oliwą dno nieperforowanego pojemnika do gotowania. Włożyć filety, podlać białym winem i rosołem drobiowym. Gotować kilkanaście minut w zależności od mocy płyty indukcyjnej (od 20 do 30 minut). Faszerowana pierś kurczaka z piekarnika pomoże zachować soczystość mięsa dzięki włączeniu opcji pieczenia na parze.

Powstały wywar przelać do małego garnka i gotować do momentu, aż pozostanie około 100 ml. Po redukcji sosu roztopić w wywarze ser mascarpone i gorgonzola. Dodać posiekaną bazylię i doprawić sos pieprzem cayenne, solą i sokiem z cytryny.

Czym faszerować pierś z kurczaka? Sprawdzą się podsmażone na maśle pieczarki, ser pleśniowy z orzechami włoskimi, smażone grzyby z pęczakiem albo bakalie – morele, śliwki lub daktyle namoczone w soku pomarańczowym.

Faszerowaną pierś kurczaka pokroić ukośnie na plastry. Podawać polane sosem na podgrzanych talerzach w towarzystwie młodych ziemniaków.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Zrobiłam w wersji małych kotlecików zamiast nadziewać pierś w całości. To nadzienie jest obłędne!