Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Filet z sandacza z ziemniaczano-chrzanowym purée

Filet z sandacza z ziemniaczano-chrzanowym purée
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Filet z sandacza w marynacie z limonek i żubrówki, z „purée” ziemniaczanym, kurkami i akcentem malinowym. Smażenie ryby powinno odbywać się zgodnie z przepisem, by wydobyć z sandacza wyjątkowy smak.

Składniki

800 g fileta z sandacza (lub 600 g, jeśli trymowany)
limonki
świeży tymianek
sól morska, pieprz biały świeżo mielony
pęczek świeżego kopru
kostka masła
250 g cebuli szalotki
400 g świeżych kurek
mały słoik ostrego chrzanu
250 ml śmietany 30%
150 ml żubrówki
500 g ziemniaków
100 g świeżych malin
100 ml syropu malinowego
pieprz młotkowany
150 ml oleju rzepakowego
płatki bratków do dekoracji
przyprawy: truflowa mieszanka smakowa, langostino

Opis wykonania

Marynata: wymieszaj sok z limonek i 100 ml oleju; dodaj listki tymianku, sól morską, chlust żubrówki i trawę żubrową. Przygotuj 8 kawałków sandacza. Zrób dwa delikatne nacięcia skóry (po skosie, równolegle). Włóż rybę do marynaty mięsem do dołu. „Purée” ziemniaczane: ugotuj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę w osolonej wodzie z łodygami kopru. Po odcedzeniu dodaj masło. Dodaj śmietanę z kurek, a następnie truflową mieszankę do smaku. Kurki: oczyść grzyby pędzelkiem i pokrój wzdłuż (nie parz!). Szalotkę drobno posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj kurki. Gdy zapach kurek będzie intensywny, wlej żubrówkę i odparuj. Dodaj śmietanę i podgrzewaj, aż zredukuje się o połowę. Dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i dodaj drobno posiekany koperek. Sandacz: mięso delikatnie oprósz przyprawą langostino od strony skóry. Smaż na rozgrzanym tłuszczu skórą do dołu, aż stanie się jasnobrązowa. Akcent malinowy: podgrzej w garnuszku 100 ml syropu malinowego, aż zacznie się gotować. Zdejmij z ognia, wrzuć maliny (14 szt.) i kilkanaście listków tymianku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych