Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gniazdo jajeczne z bryndzą

Opis wykonania

Wybrałam naszą kuchnię polską, prostą, ale niebanalną. Bryndza, która w moim rejonie jest produkowana do makaronu została dodana.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Przekładamy na talerz, dodajemy podzieloną na kawałeczki bryndzę, a na środek makaronu jajko w koszulce. Całość polewamy stopionym masłem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy pieprzem.

Przygotowanie jajka w koszulce:
Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę tak, aby powstał nam wir, do którego energicznym ruchem wlewamy jajko.
Jeśli wir będzie silny, jajko ładnie uformuje się samo, a jeśli nie to wystarczy łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko.
Jajko gotujemy około 3 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową.