Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Hiszpański omlet z cukinią to szybkie danie, które doskonale smakuje także na zimno. Dlatego to świetny pomysł także na wiosenny piknik.

Składniki

6 szt. Ziemniaki
6 szt. Jajka
1 szt. Cukinia
Szczypiorek
10 szt. Pomidorki koktajlowe
1 szt. Cebula
Sól, pieprz, tymianek
Olej i masło do smażenia

Opis wykonania

Obierz ziemniaki, pokrój w talarki i lekko podgotuj, ok 10 minut. Skrój cebulę w kostkę i cukinię w talarki i podsmaż na odrobinie oliwy. Pod koniec smażenia dodaj odrobinę szczypiorku i przypraw tymiankiem. Ziemniaki odcedź i obsmaż na złoto. Wymieszaj delikatnie ziemniaki z cukinią i cebulką i przełóż wszytko na dobrze natłuszczoną patelnię. Roztrzep jaja, dodaj sól i pieprz. Wlej równomiernie na patelnię, delikatnie nią potrząsając. Smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru spodu, delikatnie zsuń na talerz, nakryj talerz patelnią i szybkim ruchem obróć patelnię, smaż do uzyskania złotego koloru na drugiej stronie. Krój kawałki jak pizzę, podawaj gorący z pomidorkami koktajlowymi, szczypiorem, ketchupem... Lub wystudź, pokrój, zapakuj i zabierz go sobą na lunch do pracy lub na piknik.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych